Feyenoord heeft geen kind aan Excelsior

1 April 2018, 18:55 uur

Feyenoord heeft de Rotterdamse derby tegen Excelsior zonder problemen gewonnen. De landskampioen van vorig seizoen versloeg de 'kleine' stadgenoot in De Kuip met 5-0. Bij rust stond de thuisclub al met 3-0 voor.

Bij afwezigheid van de geblesseerde aanvallers Robin van Persie (kuit) en Nicolai Jørgensen (heup) stond Dylan Vente in de punt van de aanval. De achttienjarige spits verscheen voor de derde keer dit seizoen in de eredivisie in de basis. Vente profileerde zich als een handig aanspeelpunt, maar tot scoren kwam hij niet.

Feyenoord was Excelsior op alle fronten de baas. De thuisclub, waarvoor de vierde plaats in de competitie het hoogst haalbare is, kwam al na drie minuten op voorsprong via Jean-Paul Boëtius. De linksbuiten krulde de bal hard en secuur langs Theo Zwarthoed, na een pass van Jens Toornstra en een handig overstapje van Tonny Vilhena. In de 27e minuut waren de rollen omgedraaid. Toornstra hoefde de indraaiende voorzet van Boëtius alleen maar op zijn hoofd te laten vallen om Zwarthoed te passeren (2-0).

Kort voor rust kwam Feyenoord ook nog op 3-0 via Tonny Vilhena. Daar ging knullig balverlies van Ryan Koolwijk aan vooraf. De aanvoerder van Excelsior leverde de bal op eigen helft zomaar in en stond daarmee symbool voor het optreden van de ploeg uit Kralingen, die slap en ongeïnspireerd speelde. Via Karim El Ahmadi en Steven Berghuis kwam de bal bij Vilhena, die al zijn tiende doelpunt van het seizoen liet aantekenen. De international van Oranje heeft nu al meer gescoord dan in de twee voorgaande seizoenen bij elkaar.

Clubtopscorer Berghuis knalde tien minuten na rust van buiten het strafschopgebied zijn dertiende treffer van het seizoen binnen. Met ook nog twaalf assists mag Berghuis zich de meest waardevolle speler van de eredivisie noemen. Het leed van Excelsior werd een kwartier voor tijd nog groter toen Jordy de Wijs een voorzet van Bilal Basaçikoglu, ingevallen voor de aangeslagen Berghuis, in eigen doel gleed: 5-0.