Feyenoord heeft geen kind aan Sparta

6 February 2022, 16:25 uur
Sport
mainImage
Dirk Abels probeert Kökcü af te stoppen via de vliegende schaar

door Piet Ocks

Zelden was de derby zo eentonig. Zelden toonde Feyenoord zich zo oppermachtig als in de laatste, waarin Sparta, dat niets had in te brengen en zelden zo kansloos was, niet eens mocht klagen met de nederlaag van 4-0, waardoor de ploeg naar de voorlaatste plaats zakte.

Feyenoord kortom, had geen kind aan Sparta, dat na de minuut stilte en een indrukwekkend applaus ter nagedachtenis aan de overleden Feyenoord-icoon Wim Jansen, al na vier minuten tegen een 1-0 achterstand aankeek, toen Orkün Kökcü zijn van richting veranderde schot doelman Maduka Okoye kansloos maakte.

Met de nieuwelingen Riza Durmisi, Arno Verschueren, Joeri de Kamps, Younes Namli en Adrián Dalmau bleek Sparta niet bestand tegen het snel en goed combinerende Feyenoord, dat volgens trainer Arne Slot zijn beste eerste half uur van het seizoen speelde. Want zeven minuten later vond Alireza Jahanbakhsh op aangeven van Luis Sinisterra de 2-0.

Het vroegtijdig uitvallen van Younes Namli na 35 minuten deed trainer Henk Fraser besluiten over te schakelen naar een viermansmiddenveld met invaller Sven Mijnans op rechts, maar ook deze omzetting leidde niet tot meer aanvallend vermogen, al vond Sven Mijnans met een voorzet wel Dalmau. Zijn kopbal ging echter over.

Waarna een ongewijzigd Feyenoord even na rust naar 3-0 kon uitlopen, toen Guus Til op aangeven van Sinestera zijn twaalfde eredivisietreffer kon laten aantekenen. Zijn dertiende doelpunt mocht hij danken aan een uitglijder van Bart Vriends (4-0). Waarna Feyenoords trainer Jorrit Hendrix en Patrik Walemark hun debuut in de Kuip gunde.

En Sparta? Het kwam welgeteld tot één gevaarlijke uitval, maar Mario Engels schoot op aangeven van Mijnans voorlangs. ''Feyenoord was een paar maatjes te groot,'' moest trainer Henk Fraser erkennen. ''Dit zijn de verhoudingen. Jammer, dat drie van de vier goals persoonlijke fouten waren. We zullen in balbezit beter moeten worden en meer aan elkaar moeten wennen. Maar dat heeft tijd nodig.''

''Deze wedstrijd moeten we zo snel mogelijk vergeten,'' vond ook aanvoerder Adil Auassar. ''We hadden weinig in te brengen. Dat zal de komende weken beter moeten tegen Willem II en Fortuna. Dat zijn finales.''

Een lachende Arne Slot kon tevreden terugkijken op de derby. ''Het eerste half uur was echt het beste deel van dit seizoen.'' En deze woorden van de trainer waren niet overdreven. Zijn ploeg heeft nog slechts één punt achterstand op PSV, dat tweede staat. Daarbij is het doelsaldo van Feyenoord beduidend beter.

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida (81' Pedersen), Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes (75' Hendrix), Kökcü, Til (75' Toornstra); Jahanbakhsh (75' Walemark), Linssen (66' Dessers), Sinisterra
Opstelling Sparta: Okoye; Van Crooij, Abels, Vriends (78' Van Mullem), Auassar (78' Heylen), Durmisi (69' Pinto); De Kamps, Namli (35' Mijnans), Verschueren; Thy, Dalmau (69' Engels).