Feyenoord is na monsterzege op Sjachtar klaar voor Ajax

16 March 2023, 20:50 uur
ANP

Feyenoord blijft voorlopig in de race om drie prijzen. De koploper van de Eredivisie bereikte de kwartfinale van de Europa League met een wel heel overtuigende zege op Sjachtar Donetsk: 7-1, na een gelijkspel in het uitduel (1-1). Feyenoord ontvangt Ajax op 5 april voor een halve eindstrijd in de KNVB-beker.

Feyenoord beleefde de gewenste voorbereiding op de topper van zondag bij Ajax om de koppositie van de Eredivisie. Geen verlenging tegen Sjachtar zoals coach John Heitinga van de Amsterdammers hoopte. Alle spelers bleven ook fit. De wedstrijd was met een voorsprong van 3-0 bij rust al voor een heel groot deel beslist.

Trainer Arne Slot is nog geen twee jaar trainer van Feyenoord. Toch is hij nu al in het bezit van een clubrecord. Feyenoord vierde alweer de vijftiende Europese overwinning onder zijn leiding. Ernst Happel en Bert van Marwijk leidden de club uit Rotterdam veertien keer naar een internationale zege.

Oorlog

Feyenoord was veel te sterk voor Sjachtar, dat niet kon camoufleren dat veel goede Brazilianen en Argentijnen tijdens de oorlog met Rusland zijn vertrokken. Gernot Trauner keerde terug in de basisformatie na een langdurige knieblessure. Lutsharel Geertruida verhuisde naar de meest rechtse positie van de defensie en Marcos López verving de zieke linksback Quilindschy Hartman.

Santiago Giménez schoot Feyenoord in de 9e minuut op voorsprong en Orkun Kökcü kreeg in de 24e minuut alle ruimte om die voorsprong te verdubbelen. De aanvoerder benutte in de 38e minuut ook nog een strafschop, na een handsbal van Joechym Konoplja. Sjachtar werd voor rust slechts een keer gevaarlijk. Heorhiy Soedakov schoot na een aardige actie op de lat.

Mooie actie

Vergeleken met de eerste wedstrijd tussen beide ploegen van vorige week kon Sjachtar weer een beroep doen op de herstelde Bohdan Mychailitsjenko, Valeriy Bondar en Konoplja, Maar ook met de herstelde drie verdedigers kwamen ze in de 49e minuut op een achterstand van 4-0. Oussama Idrissi vond na een mooie actie de verre hoek.

Met die ruime voorsprong op het scorebord besloot trainer Slot de Pool Sebastian Szymanski en de Mexicaan Giménez enige rust te geven. Idrissi mocht ook naar de kant, vlak nadat hij zijn ploeg naar 5-0 had geschoten. Alireza Jahanbakhsh en Danilo lieten de tevreden toeschouwers in De Kuip even dromen over een zege met dubbele cijfers. Aanvoerder Kökcü mocht na 68 minuten aan de kant, ongetwijfeld met het oog op de kraker van zondag in Amsterdam. In de slotfase scoorde Kevin Kelsy nog voor Sjachtar.