Feyenoord kansloos tegen Ajax; crisis groter

27 October 2019, 18:50 uur
Orange Pictures
De teleurstelling druipt van de gezichten bij de Feyenoorders.

Feyenoord was zondag kansloos in de Johan Cruijff Arena. Ajax zegevierde met 4-0. Die stand stond al bij rust op het scorebord. De regerend kampioen heeft in de eerste elf competitiewedstrijden al een gat van zes punten met AZ, PSV en Vitesse geslagen. Feyenoord zakte naar de twaalfde positie, met vijftien punten minder dan de grote rivaal uit Amsterdam. Het verschil met de nummer voorlaatst VVV-Venlo bedraagt slechts vijf punten.

Het is al bijna november, maar Feyenoord zoekt nog naar een algemeen directeur en technisch directeur. Trainer Jaap Stam moet soms spelers opstellen die niet fit zijn of het vereiste niveau missen. De ooit zo stoere verdediger keek machteloos toe in de Johan Cruijff ArenA.

Stam liet zijn ploeg met drie aanvallers en een aanvallende middenvelder starten. Met het oog op het krachtverschil had hij ook voor een behoudende speelwijze kunnen kiezen. "Maar wij zijn geen ploeg die volledig in de verdediging gaat zitten", verklaarde hij vooraf. Aan aanvallen kwam Feyenoord nauwelijks toe. De bezoekers figureerden een groot deel van de ongelijke krachtmeting in het positiespel van de landskampioen.

Ajax, met een eigen vermogen van 210 miljoen euro, heeft wel veel kwaliteit op het veld staan. Trainer Erik ten Hag had Edson Álvarez niet nodig als extra slot op de deur op het middenveld. Hij liet Quincy Promes en David Neres samen met Dusan Tadic in de voorhoede spelen. Donny van de Beek en Hakim Ziyech sloten voortdurend aan. Het vijftal wisselde zo vaak van positie dat Feyenoord soms tureluurs werd gespeeld. Steeds weer stond er een speler van de thuisploeg vrij.

Al na zeven minuten was de Klassieker al voor een groot deel beslist. Ziyech tekende in de tweede minuut voor de openingstreffer en Nicolás Tagliafico trof vijf minuten later doel. Promes en Tadic misten voor open doel maar bij rust stond het toch al 4-0 na treffers van Neres en Van de Beek.

De supporters van Ajax hoopten op een uitslag als op 24 oktober 2010 tussen PSV en Feyenoord (10-0). Maar zo ver kwam het bij lange niet. Ajax maakte er een soort van trainingspartijtje van, al kreeg de het nog wel grote kansen. De 17-jarige Ryan Gravenberch kreeg een kans op het middenveld. Edson Álverez viel in als centrale verdediger en ook spits Lassina Traoré mocht invallen. Misschien wel allemaal met oog op de toekomst.