Feyenoord verliest van AS Roma; Rotterdam pinkt traantje weg

25 May 2022, 23:30 uur
AS Media
Teleurgestelde fans op het Stadhuisplein.

Feyenoord heeft naast de winst van de eerste editie van de Conference League gegrepen. De club uit Rotterdam stelde in de eerste helft van de finale tegen AS Roma teleur in Tirana en slaagde er vervolgens niet meer in de opgelopen schade te herstellen (1-0). De Italiaanse ploeg van trainer José Mourinho ontsnapte in de openingsfase van de tweede helft wel met een bal op de paal en lat.

In Rotterdam pinkten de fans een traantje weg. Op het Stadhuisplein, bij de Erasmusbrug, het Noordplein, de Oude Haven en andere locaties reageerden de fans teleurgesteld op het resultaat. De Stadionclub had nog nooit een Europese finale verloren tot dinsdagavond tegen AS Roma.

Na mooie reizen naar Kosovo, Zwitserland, Zweden, Israël, Tsjechië, Duitsland, Servië, opnieuw Tsjechië en Frankrijk verloor Feyenoord het uitzicht op de eindzege van de nieuwe Conference League in de Arena Kombëtare van de hoofdstad van Albanië al na een half uur. AS Roma was zeker voor rust sterker en hield stand in de tweede helft. De Italianen bezorgden de ploeg van Arne Slot pas de tweede nederlaag in negentien Europese wedstrijden van dit seizoen. Maar het verlies deed zichtbaar veel pijn bij spelers, trainers en aanwezige fans.

Geen vierde Europese hoofdprijs dus voor Feyenoord, na de Europa Cup 1 in 1970 en UEFA Cup in 1974 en 2002. AS Roma pakte eindelijk een internationale trofee, na verloren finales om winst van de Europa Cup 1 en UEFA Cup. Trainer José Mourinho bewees opnieuw dat hij zijn spelers duidelijk kan maken hoe ze een finale moeten winnen. Aan een schoonheidsprijs hecht de Portugees geen enkele waarde. Het gaat hem maar om een ding en dat is winnen.

Feyenoord wilde de finale benaderen zoals de meeste andere wedstrijden. Maar de nummer 3 van de Eredivisie leed veel te veel balverlies en slaagde er in de eerste helft niet in de defensie van AS Roma onder druk te zetten. De Italianen waren weinig aan de bal maar scoorden in de 32e minuut wel met het eerste schot op doel. Gernot Trauner, dit seizoen vaak bejubeld, verkeek zich op een voorzet van Gianluca Mancini en Nicolò Zaniolo schoot handig raak (0-1).

Veel spelers van Feyenoord gaven niet thuis voor rust. In de openingsfase van de tweede helft slaagden ze er wel in AS Roma onder druk te zetten. Mancini wekte de bal bijna in eigen doel maar werd gered door de paal en doelman Rui Patrício tikte een schot van Tyrell Malacia nog net tegen de lat. AS Roma wankelde even. De nummer 6 van Italië rekte veel tijd en simuleerde blessures.

Trainer Slot liet Marcus Pedersen, Jens Toornstra en Bryan Linssen invallen maar ook die wissels brachten niet de begeerde gelijkmaker op het scorebord. Linssen kreeg in blessuretijd nog wel een kans. Maar hij maaide volledig over de bal heen.