Feyenoord voorkomt al huizenbouw langs de Kuip

9 April 2020, 16:08 uur
Sport
mainImage
OMA

Feyenoord heeft de gemeente Rotterdam gevraagd om enkele aanpassingen van het bestemmingplan voor Feyenoord City, het grootschalig project met een nieuw voetbalstadion, 3550 woningen, winkels en horeca. Ook wil Feyenoord voorkomen dat er woningen langs De Kuip in het plan worden opgenomen nu het Feyenoord City-project steeds zwaarder op de maag van de bvo Feyenoord komt te liggen. Nog altijd ontbreekt de toezegging aan de bvo Feyenoord dat er jaarlijks 25 miljoen beschikbaar komt om zich enigszins te kunnen meten met de andere topclubs in Nederland.

Feyenoord benadrukt dat het nog steeds inzet op een nieuw stadion aan de oevers van de Maas, maar bepalend daarbij is vooral hoe de Position Paper er aan het einde van dit jaar zal gaan uitzien. Als blijkt dat Feyenoord City financieel niet haalbaar is, dan wil de club uit Rotterdam wel in de Kuip blijven spelen op de voorwaarden zoals dat nu gebeurt.

Het verzoek van Feyenoord om het bestemmingsplan aan te passen komt op dag dat het Consortium DMK de plannen voor een alternatief voor de bouw van een nieuw stadion bekendmaakte. Renovatie van De Kuip zou met 200 miljoen euro de helft minder kosten dan de bouw van een nieuwe voetbaltempel en zou bovendien in 2,5 jaar gerealiseerd kunnen worden. Het nieuwe stadion zou op z'n vroegst pas in 2025 opgeleverd worden.

De Kuip zou na renovatie een derde ring krijgen, zodat 63.000 toeschouwers de thuiswedstrijden van Feyenoord kunnen bekijken. "Het plan is bedoeld als een oplossing, mocht het nieuwe Feyenoord-stadion uiteindelijk financieel niet haalbaar blijken", zegt Erwin Eekelaar, een van de initiatiefnemers voor een alternatief voor Feyenoord City. "We willen de nieuwbouw niet tegenhouden, maar we staan klaar als het nodig is. We zijn een soort reddingsboei als Feyenoord City niet zou lukken."