Fortuna Sittard na 16 jaar weer eredivisie

29 April 2018, 00:06 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Fortuna Sittard keert komend seizoen, na zestien jaar afwezigheid, terug in de eredivisie. De Limburgers versloegen Jong PSV tijdens de laatste speelronde met 1-0. De titel ging naar het door Michael Reiziger gecoachte Jong Ajax, dat MVV met 2-1 aan de kant zette, maar niet mag promoveren. Fortuna blijft nummer drie NEC, dat bij FC Dordrecht met 3-3 gelijkspeelde, 4 punten voor.

Fortuna Sittard heeft een legendarische geschiedenis, omdat het een fusieclub is ontstaan uit de resten van Sittardia (de club van Willy Dullens) en het spectaculaire Fortuna ‘54, waarvoor in zijn nadagen ook de Rotterdamse stervoetballer Faas Wilkes uitkwam. Er speelden nog veel meer Nederlandse grootheden bij Fortuna ’54: de internationals Cor van der Hart, Jan Notermans en Bart Carlier.

De laatste keer dat Fortuna Sittard op positieve wijze landelijk in het nieuws kwam, was toen de latere Feyenoord-trainer Bert van Marwijk er trainer was. In zijn elftal – rond de eeuwwisseling - speelde niet alleen zijn later schoonzoon Mark van Bommel, maar ook de huidige succescoach Kevin Hofland.

De verrassende promotie volgt nadat de club met hulp van een nieuwe eigenaar, de Turk Isitan Gün, eindelijk de financiële zorgen achter zich had gelaten. In 2009, na een mislukte fusiepoging met Roda JC, moest de rechter er nog aan te pas komen om de Limburgse club aan een licentie te helpen. Dat was zelfs KNVB-voorzitter Michael van Praag ontgaan, die in een van speeches zei dat ook inmiddels Fortuna Sittard van de aardbodem was verdwenen.

De laatste keer dat Fortuna op het hoogste niveau uitkwam, het seizoen 2001-2002, heette de hoogste voetbalklasse nog de KPN Eredivisie. Het was een tijd waarin Pierre van Hooijdonk zich als Feyenoorder tot topscorer kroonde en de nummers één en twee (Ajax en PSV) zich rechtstreeks plaatsten voor de Champions League.

De degradatie luidde een sombere tijd in waarin de club, waar spelers als Mark van Bommel, Kevin Hofland en Fernando Ricksen hun profcarrière begonnen, meestal onderin bungelde en financiële problemen aan de orde van de dag waren.

Een fusie met Roda JC moest in 2009 uitkomst bieden, maar toen die afketste op sentimenten trok de KNVB de licentie in. De bond had geen vertrouwen in een geslaagde sanering. In afwachting van een kort geding kwam Mark van Bommel met Bayern München nog op bezoek voor een benefietduel. De rechter bepaalde niet veel later dat de KNVB onzorgvuldig had gehandeld en de licentie alsnog moest worden toegekend.

Als Fortuna daarna in het nieuws kwam ging het zelden over sportieve prestaties maar vooral over puntenaftrek, verscherpt toezicht of mogelijke overnames.

In de zomer van 2016 kreeg de Turkse investeerder Gün 85 procent van de aandelen in handen. Aan het einde van dat jaar ontsloeg hij trainer Ben van Dael. Met Sunday Oliseh had Fortuna plots een grote naam op de bank. De voormalig Nigeriaans international sloot zijn eerste (halve) seizoen af als zeventiende, maar vanaf de start van het huidige seizoen draaide de ploeg bovenin mee, met het reeds door Ajax vastgelegde talent Perr Schuurs als aanjager.

Rustig bleef het desondanks niet want Oliseh ruziede openlijk met de clubeigenaars, werd ontslagen en vocht dat tevergeefs aan. Met de Portugees Claudio Braga en trainer Hofland op de bank eindigde het turbulente seizoen alsnog in promotie.