Frenkie de Jong: ''Die dip was ons aangepraat'

15 October 2020, 00:24 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures

Frenkie de Jong moest de afgelopen dagen een beetje lachen om alle kritiek die het Nederlands elftal kreeg. "Ik vind niet dat we in een dip zaten", zei de middenvelder van FC Barcelona in Bergamo na de 1-1 in de Nations League tegen Italië.

"Die dip praatten mensen ons aan. In Nederland heerst al snel de stemming: het is over, ze zijn overschat. Ik vind dat wel wat snel. We hebben in Nederland heel veel mensen voor wie dit een soort werk is, de analisten. Die mogen er wat van vinden. Dat is helemaal niet erg, maar zo creëer je wel een stemming onder het volk. Het is alleen niet zo dat wij dat ook zo voelen en daardoor van slag raken."

Oranje kon vorige week niet overtuigen in de eerste interlands onder de nieuwe bondscoach Frank de Boer tegen Mexico (0-1) en Bosnië en Herzegovina (0-0). De Boer stapte tegen Italië af van het vertrouwde 4-3-3-systeem en koos voor 5-3-2. "Op zich hadden we een goed plan", zei De Jong. "Voor Italië was het nu veel moeilijker om er doorheen te spelen. De vorige keer waren de ruimtes veel groter en verloren we terecht. Nu hebben we laten zien dat ook wij een goed team zijn."

Toch was De Jong niet helemaal tevreden. "Er had meer in gezeten. We hadden moeten winnen om aan kop in de poule te komen. Dat is zonde."

Roberto Mancini prijst Frenkie

"Frenkie de Jong speelde geweldig", zei Roberto Mancini, de coach van de Italianen. "Wat een middenvelder is dat. Een van de besten van dit moment. Natuurlijk kan ik daar als liefhebber van genieten. Maar ondanks zijn goede spel hadden we denk ik toch moeten winnen. Vooral die bal van Ciro Immobile had er wel in gemogen."

Mancini bekende dat hij was verrast door de speelwijze van Oranje met vijf verdedigers. "Nederland staat voor aanvallend en dominant voetbal. Niet voor voetballen met vijf verdedigers. Dat had ik niet verwacht. We waren er zeker verrast door en hadden het ook lastig met die speelwijze. Ze waren denk ik geschrokken van het duel met ons van een maand geleden. Ik had niet verwacht dat mijn collega zo zou starten. Maar goed, ze maakten het ons zo wel lastig."