Het Feyenoord DNA-onderzoek heeft een logische uitkomst: Feyenoord zit niet in je DNA, maar opvoeding, omgeving en vrienden zorgen ervoor dat iemand Feyenoord-supporter wordt. De Rotterdamse club is de eerste voetbalclub ter wereld waarbij DNA-onderzoek is gedaan onder de eigen supporters. Dit gebeurde op initiatief van sponsor Opel.
Het DNA-onderzoek werd gedaan onder 168 respondenten die zijn geselecteerd uit meer dan 5.000 supporters die bereid waren wangslijm af te staan voor DNA–onderzoek, dat door onderzoeksbureau Omnigen werd verricht. Oud-spelers Joop van Daele en Jan Boskamp deden ook mee.
Biowetenschapper Berry Kriesels van Omnigen heeft geen bewijs kunnen vinden voor de veronderstelling dat Feyenoord in je DNA kan zitten. Toch is er volgens Omnigen wel een wetenschappelijke uitleg voor de hartgrondige liefde voor Feyenoord, vervat in de term Nature versus Nurture. Deze uitleg onderschrijft dat de liefde voor Feyenoord met de paplepel wordt ingegoten. Het zijn ouders, omgeving en vrienden die er in de opvoeding voor zorgen dat de liefde voor Feyenoord wordt ontwikkeld.
DNA of niet, er is een speciale reportage gemaakt van het onderzoek. Feyenoord-supporter Sander de Kramer begeleidde dat en brengt het in beeld. De film gaat woensdagavond in première tijdens de openingsavond van het SportfilmFestival in Rotterdam (SFFR).
Geen Feyenoord-DNA, maar wel de paplepel
10 April 2018, 19:45 uur
Sport