Geertruida en De Vrij weg verlaten Oranje-selectie

25 March 2023, 22:34 uur
Sport
mainImage
ANP
Lutsharel Geertruida.

Matthijs de Ligt en Bart Verbruggen sluiten zaterdag weer aan bij de selectie van het Nederlands elftal. De verdediger van Bayern München en de doelman van Anderlecht behoorden tot de vijf spelers die donderdagochtend vanwege een virusinfectie naar huis gingen. De Ligt en Verbruggen zijn inmiddels voldoende hersteld om in de aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd van maandag in Rotterdam tegen Gibraltar weer aan te sluiten.

De verdedigers Lutsharel Geertruida en Stefan de Vrij gaan terug naar huis. Geertruida liep vrijdag in de met 4-0 verloren wedstrijd tegen Frankrijk een hamstringblessure op. De Oranje-debutant gaat bij zijn club Feyenoord herstellen. De Vrij keert in overleg met bondscoach Ronald Koeman terug naar Italië vanwege een op handen zijnde gezinsuitbreiding. De verdediger speelt bij de Italiaanse club Internazionale.

De Vrij werd donderdag nog door Koeman bij de selectie gehaald, nadat De Ligt, Verbruggen, Cody Gakpo, Sven Botman en Joey Veerman ziek naar huis waren gegaan. De KNVB meldde aanvankelijk dat zij allemaal met een virusinfectie te maken hadden. Onderzoek door de medische staf wees uit dat het om een buikgriep ging.

Blessure en schorsing

Geertruida debuteerde vrijdag als basisspeler in het Nederlands elftal. De Feyenoorder vormde aanvankelijk het centrale duo met aanvoerder Virgil van Dijk, maar wisselde van positie met rechtsback Jurriën Timber nadat Frankrijk in de eerste 20 minuten drie keer had gescoord. Geertruida moest zich in de slotfase geblesseerd laten vervangen.

Denzel Dumfries ontbrak tegen Frankrijk vanwege een schorsing. De rechtsback van Inter kan tegen Gibraltar (aftrap 20.45 uur) wel meedoen. Ook Mats Wieffer maakt nog deel uit van de selectie. De middenvelder van Feyenoord was een belangrijke kandidaat om vrijdag tegen de Fransen te beginnen. Maar volgens bondscoach Koeman was ook hij niet okselfris. Vermoedelijk verscheen daarom Kenneth Taylor aan de aftrap.

Weersomstandigheden

Als gevolg van de weersomstandigheden in Nederland keerde Oranje met enkele uren vertraging terug op vaderlandse bodem. Om die reden is besloten het programma aan te passen en een groepstraining in de gym af te werken.

Het programma voor morgen blijft ongewijzigd. Dat betekent dat de media zondag het eerste kwartier (van 12.30 uur tot 12.45 uur) van de training welkom zijn op de KNVB Campus. Om 14.00 uur staat een persconferentie met de bondscoach en een speler op het programma.

 


Door: ANP