Gemoederen lopen hoog op na omstreden strafschop

20 November 2021, 22:42 uur
Orange Pictures
Masouras en Meijers protesteren tegen beslissing

door Piet Ocks

Was het een strafschop of niet? De gemoederen liepen op het lege Kasteel hoog op. Eerst omdat scheidsrechter Edwin van de Graaf de smeekbedes van Twentse om een penalty wegwuifde, nadat Giannis Masouras een te laat ingezette tackle op Michel Vlap alsnog bestraft wilde zien. Later, nadat de arbiter op advies van de VAR zelf nog eens had gekeken en van mening veranderde, waarna Ricky van Wolfswinkel mocht aanleggen voor de strafschop (0-1) en vervolgens Sparta over zich heen kreeg.

Hoofdschuddend en met misprijzende gebaren maakte trainer Henk Fraser zijn onvrede duidelijk. ''Moet ik dan tegen mijn verdedigers gaan zeggen dat ze geen schoten mogen blokken? Dat kan toch niet. Maar dat dit het meest vervelende scenario is om te verliezen, mag duidelijk zijn.''

Hoewel Sparta andermaal geen potten kon breken, heilloos, kansloos en doelloos ronddoolde op het verlaten Kasteel, leken beide ploegen op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen. Tot de fatale 83ste minuut, die FC Twente alsnog de zege bracht. ''FC Twente verdiende ook niet te winnen,'' was de mening van aanvoerder Adil Auassar. ''Maar wij speelden ook slordig, zonder stootkracht. We hebben gewoon te weinig gecreëerd.''

Weliswaar kon FC Twente bogen op een betere eerste helft met een kopkans en een schuiver van Ricky van Wolfswinkel en een mogelijkheid voor Dimitrios Limnios, maar in alle gevallen toonde doelman Maduka Okoye zijn kwaliteiten. Sparta kon hier meer bitter weinig tegenover stellen. Emanuel Emegha deed een poging vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot ging over en Bart Vriends probeerde het met een vergeefse kopbal.

Na rust had Sparta weliswaar meer balbezit, maar ook dat zette geen zoden aan de dijk. Zo min de wissels verdediger (!) Aaron Meijers voor aanvaller (!) Sven Mijnans en Mario Engels voor Emanuel Emegha iets uithaalden. Sparta bleef aanvallend machteloos en verloor zodoende opnieuw in de slotfase met 1-0.

''Toeval of niet? Ik denk dat er altijd een reden voor is''', aldus Henk Fraser, die ook beseft dat Sparta er op de ranglijst bepaald niet florissant voor staat. ''Maar ik heb vertrouwen in deze groep. De sfeer is goed, we trainen keihard. We moeten knokken en doorgaan om dit om te draaien. Ik zie in ieder geval de wil. Wat dat betreft hebben de spelers hetzelfde DNA als ik.''

Opstelling Sparta: Okoye; Masouras (86' Van Crooij), Vriends, Beugelsdijk, Pinto (86' Goudmijn); Mijnans (67' Meijers), Abels, Auassar (86' Osman), Smeets; Thy, Emegha (74' Engels).