Henk Fraser weet het nog steeds niet...

20 April 2019, 01:24 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Kopbal Abdoe Harroui

door Piet Ocks

Met nog drie wedstrijden voor het begin van de nacompetitie is Henk Fraser er nog altijd niet uit. Sparta's trainer is nog altijd op zoek naar zijn ideale opstelling en speelwijze, ondanks de simpele 3-1 zege op het zwakke Helmond Sport.

Hij begon de competitie met vijf verdedigers, schakelde over op 4-3-3 om tegen Helmond Sport weer met een 4-4-2 formatie meer voetbal in zijn ploeg te brengen. En het moet gezegd: dat is niet gelukt. Sparta speelde zoals in alle voorgaande wedstrijden: armoedig. Geen lopende combinaties, slechts lange trappen naar voren, oersaai balletje breed en terug, kortom: het voetbal was opnieuw niet om aan te zien.

Dat Sparta uiteindelijk met 3-1 won heeft dan ook eerder met de zwakte van Helmond Sport te maken dan met het vernuft waarmee Sparta aanviel. Weliswaar kreeg de ploeg binnen een kwartier al een handvol halve kansen, waaronder ook enkele doelrijpe, maar de 1-0 was slechts het gevolg van falen van grensrechter Patrick Inia, die niet constateerde dat Abdou Harroui na bijna een kwartier buitenspel liep bij zijn 1-0.

Nog geen tien minuten later besliste Lars Veldwijk in de rebound de wedstrijd al met zijn schuiver naar 2-0. Zijn mislukte lob even na rust en de afzwaaier van invaller Halil Dervisoglu (voor de falende Ragnar Ache), en de schuiver van Deroy Duarte (naast) hadden Sparta een veel grotere voorsprong moeten geven, maar echt overtuigend waren de pogingen ook weer niet.

Omdat Lars Veldwijk met zijn 21ste treffer van het seizoen tenslotte de 3-0 inschoof, werd hij uitgeroepen tot man de wedstrijd, maar de enige die deze eer te beurt viel was grensrechter Inia die, zoals ook in eerdere situaties, over het hoofd zag dat Juul Respen buitenspel liep, toen hij voor het enige weerwerk zorgde voor Helmond Sport: 3-1.

Sparta in deze vorm zal echter niet in staat zijn willekeurig welke eredivisionist dan ook te verslaan. Het veldspel blijft bedroevend, de overtuiging ontbreekt, terwijl de trainer nog steeds niet weet welke formatie en speelwijze de ideale is.

''In de wedstrijden waar het om gaat, zal je het moeten afdwingen,'' sprak Henk Fraser later. ''Dan zal je lef moeten tonen.'' En Sparta's topscorer Lars Veldwijk: "Ik ben hier gekomen om te promoveren. Dat hebben we afgesproken. En daar gaan we vol voor.'' Slechts als Sparta promoveert, kan de club de optie in zijn contract lichten. Wanneer Sparta niet naar de eredivisie gaat, loopt het contract van hem af.

Opstelling Sparta: Coremans, Dabo, Vriends, Wuytens, Abels; Harroui; L. Duarte, Auassar (55. Drenthe), D. Duarte; Veldwijk, Ache (61. Dervisoglu).