Hoe handhaaf je 1,5 meter bij Feyenoord - Ajax?

25 June 2020, 11:56 uur
Sport
mainImage
Rotterdam Partners

Nu premier Mark Rutte heeft laten weten dat er in het nieuwe voetbalseizoen weer beperkt fans welkom zijn in stadions, rijst de vraag of clubs de benodigde veiligheidsmaatregelen wel kunnen handhaven. "Dat kan best wel eens lastig worden", zegt voorzitter Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland. "Maar gelukkig hebben we nog een paar maanden om alle plannen in detail uit te werken. Laten we hopen dat er straks toch meer mogelijk blijkt."

Publiek is weer welkom als de eredivisie op 12 september van start gaat, "maar onder strikte voorwaarden", benadrukte Rutte. Supporters moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden, hetgeen in de praktijk betekent dat clubs ongeveer een derde deel van hun stadioncapaciteit kunnen gebruiken. Fans mogen niet zingen of schreeuwen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook bij het binnenkomst moeten ze afstand houden, wat tot lange wachtrijen zal leiden.

Clubs zijn verantwoordelijk voor wat er in stadion gebeurt", weet Keuning die vanaf begin deze maand met de KNVB, overheden en verenigingen in gesprek is over hoe fans weer naar het profvoetbal kunnen. "Maar in de praktijk zijn sommige regels lastig te handhaven als Feyenoord vlak voor tijd op voorsprong komt tegen Ajax."

"Er komt geen juichpolitie", stelde 'voetbalburgemeester' Paul Depla fans enigszins gerust. Premier Rutte klonk strenger. "Neem maar grote toeters mee en fluister daarna tegen elkaar, maar niks meer", adviseerde hij. "Anders gaan de stadions weer dicht."

"We moeten kijken wat haalbaar is en of het dan nog wel leuk is", stelt Keuning. "Voetbal is emotie en de lol gaat er vanaf als je uren van tevoren naar een stadion moet omdat je ook afstand moet bewaren als je in de rij staat."

Of iedereen in het stadion, of niemand per medio september", zegt Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax. "Ik snap wel dat lastig is om te bepalen wie er wel er niet naar binnen mogen", reageert Keuning. "Het animo voor Ajax tegen Feyenoord zal groter zijn dan voor Ajax - RKC."

"Het zou mooi zijn als in september alle seizoenkaarthouders naar binnen mogen", stelt Remco Ravenhorst van de supportersvereniging van Feyenoord. "Dat zou prachtig zijn", weet Keuning. "Maar is het dan veilig bij een club als Ajax met 40.000 seizoenkaarthouders? We moeten naar creatieve oplossingen blijven zoeken die soms per club kunnen verschillen. Jongeren tot 18 jaar hoeven geen afstand meer te bewaren. Maak een paar tribunes voor hen vrij bijvoorbeeld."