Dagblad010 | Honkballers hard onderuit tegen Israël

Honkballers hard onderuit tegen Israël

mainImage
Evert-Jan 't Hoen

door Jan van der Sande

In de tweede wedstrijd van het Olympisch kwalificatie toernooi was Nederland geen schim van de ploeg die verleden week de Europese titel binnenhaalde. Zowel de verdediging als de aanval liet het afweten. Israël scoorde de eerste twee innings al zes keer en won uiteindelijk met 8-1.

Diegomar Markwell had een dramatische start. Hij gaf vier vrije lopen weg. En werd al in de tweede beurt vervangen. De eerste man die hij op het honk toeliet, met reeds twee man uit kwam over de thuisplaat, omdat Nick Rickles de bal ver over de omheining in het linksveld sloeg.

Oranje leek snel terug te komen. Twee doubles, van Hendrik Clementina en Kalian Sams verkleinde de achterstand naar 2-1. Maar Diego kreeg totaal geen vat op de slagmensen. Met volle honken en slechts één man uit sloeg Mitchel Glasser de bal ver het midveld in en stelde alle drie lopers in staat om te scoren. Hijzelf kwam vlak daarna ook nog als zesde over de thuisplaat.

Op dat moment had Tom de Blok de taak op de heuvel al overgenomen. Daniel Valencia begroette hem met een verre driehonkslag. Er stonden twee man op de honken en de laatste werd miraculeus op de thuisplaat uitgemaakt. Daar moest zelfs een video replay voor aan te pas komen om die actie opnieuw te beoordelen.

De aanval van Oranje, die verleden week zo aansprekend was, werd compleet aan banden gelegd. Na vijftien nullen op rij was een hit van John Polonius in de achtste inning pas het eerste positieve wapenfeit. De tegenstander scoorde in die tussentijd wel nog twee keer waarna Oranje af moest druipen met een beschamende 8-1 nederlaag.

Omdat alleen de winnaar van dit toernooi een ticket voor de Olympische Spelen verdiend hebben de mannen van coach Evert-Jan ’t Hoen dit niet meer in eigen hand.