Jetse Bol stunt bijna in de Vuelta

28 August 2019, 18:34 uur
Sport
mainImage
ANP

Jetse Bol heeft bijna gestunt met de zege in de vijfde etappe van de Ronde van Spanje, een rit over 170 kilometer met aankomst bergop. De 29-jarige Nederlander uit de kleine Spaanse ploeg Burgos moest enkele tientallen meters voor de top van de Alto de Javalambre zijn Spaanse medevluchter én ploeggenoot Ángel Madrazo voorbij laten gaan. Bol finishte op 10 seconden als tweede, maar was toch zo blij met de winst van zijn teamgenoot dat hij juichend over de streep fietste.

De Colombiaan Miguel Ángel López deed een succesvolle aanval op de rode trui van Nicolas Roche. De kopman van Astana versnelde in de laatste kilometers van de zware klim naar de sterrenwacht op de Javalambre en niemand kon hem volgen, ook de Ierse kopman van Team Sunweb niet. López arriveerde als vierde op 47 seconden van ritwinnaar Mazrado. Roche kwam binnen als veertiende op 2.17 en zakte in het algemeen klassement naar de vijfde plaats.

Primoz Roglic verloor ook tijd op López, maar hij hield de schade beperkt. De Sloveense kopman van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma gaf 12 tellen toe en passeerde de meet als zesde in het gezelschap van de Spaanse wereldkampioen Alejandro Valverde. Roglic steeg wel naar de tweede plaats in het algemeen klassement, omdat de Colombianen Nairo Quintana en Rigoberto Urán veel tijd verloren in de slotkilometers van de klim. Wilco Kelderman kon evenmin mee en kwam pas als twintigste boven. De beste Nederlander in de koers viel terug naar de tiende plaats in het klassement; hij staat op 1.50 van López.

Bol schreef het verhaal van de dag. De Noord-Hollander kwam na 11 kilometer aan de leiding met zijn ploeggenoot Madrazo, de drager van de bergtrui. José Herrada (Cofidis) sloot enkele kilometers later aan, waarna het trio aan een lange ontsnapping begon. De voorsprong liep op tot boven de 10 minuten. In de slotklim slonk de marge zienderogen, maar het drietal hield wonderlijk genoeg stand. Heel even leek Bol om de ritwinst te gaan duelleren met Herrada, maar de eerder geloste Madrazo bleek onvermoede energie over te hebben en bekroonde een ultieme comeback met de ritwinst.