Jong Sparta duwt Katwijk kopje onder

21 September 2024, 20:34 uur
Orange Pictures
Triep

Jong Sparta blijft onklopbaar in uitwedstrijden. Aan de boorden van de Noordzee werd ook Katwijk kopje ondergeduwd: 2-4.

Teneinde op vreemde bodem onverslaanbaar te blijven, moest trainer Jeff Stans twee noodgedwongen wijzigingen doorvoeren. Doelman Dylan Tevreden en Ayoub Oufkir sloten vandaag aan bij de A-selectie op bezoek bij RKC. Het zorgde ervoor dat Rik Suur zijn tweede opwachting onder de lat van Jong Sparta mocht maken, terwijl ook Jesse Bal aan de aftrap verscheen. Layee Kromah begon daardoor op de flanken. Tot slot was er ook een basisplaats voor Jafar Bynoe. Dat ging ten kostte van Marlon Silva Neves.

In het eerste kwartier nam Katwijk op Sportpark De Krom het initiatief. Echte kansen leverde dat lange tijd niet op, totdat oud-Spartaan Mohammed Tahiri na 17 minuten een enorme mogelijkheid kreeg. Sietse Brandsma kopte de bal handig door naar de spits, die zes meter van het doel van Rik Suur over knikte. Luttele minuten later was de eerste kans voor Jong Sparta. Hamza el Dahri probeerde met een fraaie omhaal en was daarmee bijna succesvol. Zijn inzet ging net naast.

Waar de 1-0 in de lucht hing, werd het nochtans 0-1. Na een schitterende aanval, kwam de bal via Jorn Triep bij Ayoni Santos. De middenvelder rondde vervolgens koelbloedig af. Jong Sparta bleek even later weer efficiënt te zijn, toen El Dahri besloot van grote afstand uit te halen en vond de kruising: 0-2.

Daardoor zat Jong Sparta halverwege op rozen, terwijl Katwijk de bovenliggende partij was in de eerste helft. Na de rust zaten de Kasteelheren echter wat beter in de wedstrijd en hielden zij vrij eenvoudig Katwijk op afstand. Dat veranderde na een uur, toen de thuisploeg plots heel dicht bij de aansluitingstreffer was. Des Kunst kon van dichtbij uithalen, maar wederom voorkwam Suur een goal van Katwijk. Tien minuten later scoorde de ploeg van trainer Jasper Ketting alsnog. Brandsma kreeg van dichtbij de bal op een presenteerblaadje en kopte de 1-2 in. De feestvreugde bij Katwijk was echter maar van korte duur, want drie minuten later liet Jong Sparta nog maar eens zien hoe efficiënt ze zijn. El Dahri gaf de bal op maat aan Triep, die rustig bleef en voor de 1-3 tekende.

Katwijk was nog niet bijgekomen van deze tik, of het kreeg vijf minuten later opnieuw een enorme dreun te verwerken. Waar Triep vlak hiervoor nog scoorde voor Jong Sparta, was hij nu de aangever. De middenvelder bereikte Layee Kromah, die uitstekend afdrukte en de wedstrijd in het slot leek te gooien. Niets was echter minder waar, want Katwijk toonde veerkracht en bracht de spanning in de 82e minuut terug. Invaller Finn Janmaat kreeg de bal voor zijn voeten en maakte de 2-4. Ondanks een slotoffensief bleef in de zes minuten blessuretijd een kans op de 3-4 uit.

Opstelling Jong Sparta: Rik Suur, Dylan van Wageningen, Max de Ligt, Giovanni Mulumba, Giannino Vianello (68. Timo Borrie); Jafar Bynoe, Layee Kromah, Hamza el Dahri, Jesse Bal (68. Delano Vianello); Jorn Triep (80. Aymane Bais), Ayoni Santos.