Dagblad010 | KNVB hoopt eind april op test met publiek in stadions
mainImage

KNVB hoopt eind april op test met publiek in stadions

5 april 2021, 22:48 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

De KNVB hoopt dat eind april weer gevoetbald kan worden met publiek in de stadions. Het is de bedoeling dat alle wedstrijden uit een bepaalde speelronde in het betaalde voetbal (Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie) onderdeel worden van een grootschalige pilot van de overheid. Het ministerie van VWS bepaalt welke evenementen daarvoor in aanmerking komen, waarna de lokale autoriteiten toestemming moeten geven om daar publiek bij toe te staan.

Na de laatste persconferentie van het demissionaire kabinet over de coronamaatregelen, op 23 maart, sprak de KNVB al de hoop uit dat de laatste vier speelrondes in de Eredivisie en de laatste drie in de Keuken Kampioen Divisie met (beperkt) publiek gespeeld kunnen worden. "De weg naar publiek in de stadions ligt dus open en we zijn hier klaar voor", meldde de KNVB bijna twee weken geleden.

In eerste instantie gaat het om een eenmalige test bij een volledige speelronde in het betaalde voetbal. Met gebruik van sneltests en de CoronaCheck-app, zoals onlangs bij de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Letland al werd uitgeprobeerd met 5000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA, zouden eind april de stadionpoorten weer open kunnen gaan voor publiek. De KNVB is in afwachting van toestemming van de autoriteiten. Een woordvoerder van het ministerie van VWS kon daar nog geen duidelijkheid over geven.

In de eerste weken van het voetbalseizoen mochten de clubs bij thuiswedstrijden een beperkt aantal toeschouwers ontvangen. Eind september besloot de overheid echter om geen publiek meer toe te staan vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland. In het kader van de Fieldlab-experimenten werd in februari bij twee duels in de Keuken Kampioen Divisie een onderzoek gedaan met maximaal 1500 voetbalfans in het stadion.

De laatste speelronde van de Eredivisie is op 16 mei, de Keuken Kampioen Divisie eindigt vier dagen eerder. Daarna volgen nog de play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie.


Door: ANP | Foto: ANP