KNVB houdt Sparta aan vrijgave spelers

3 October 2018, 02:06 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Piet Ocks

De KNVB houdt vast aan de vrijgave van spelers voor diverse vertegenwoordigende elftallen, ondanks het verzoek van Sparta af te zien van het selecteren van spelers, die in de competitie moeten uitkomen. De KNVB geeft aan dat zij geheel in lijn met de ‘FIFA International Match Calendar’ spelers oproept voor de diverse nationale teams en dat er geen enkel misverstand kan bestaan over de vrijgave van spelers.

Zondag 14 oktober staat Sparta-Cambuur op het programma. Sparta zal dan zonder Harroui en Duarte moeten aantreden. Verder zijn Suently Alberto en Bradley Martis geselecteerd voor Curacao en Gregor Breinburg voor Aruba.

De KNVB vindt het ‘weinig relevant (verder) in te gaan op de argumenten van Sparta’ en geeft aan dat het selectiebeleid niet zal worden aangepast en het verzoek van Sparta niet wordt gehonoreerd. Eind november staat er een afspraak gepland tussen vertegenwoordigers van de KNVB en Sparta om een en ander verder te bespreken.

Sparta zegt teleurgesteld te zijn in de reactie van de KNVB. De Kasteelclub is van mening dat zij gestraft wordt voor het beleid dat de club voert om de jeugdopleiding als één van de belangrijkste pijlers van de club te beschouwen. Sparta investeert ruim 20% van haar totale begroting in de jeugdopleiding. Dit percentage behoort tot het hoogste in Nederland.

'Als we kijken naar de huidige selectie van het Nederlands A-elftal zijn er vier (basis)spelers die afkomstig zijn uit de jeugdopleiding van Sparta,'' zo meldt Sparta, dat van mening is dat zij een belangrijke rol inneemt in het voetballandschap, met name in het opleiden van talentvolle spelers. De club kan juist nu in interlandperiodes, waarin de ‘top’-wedstrijden van de eerste divisie geprogrammeerd staan, niet beschikken over basisspelers van het eerste elftal, ''hetgeen leidt tot een oneerlijke competitie. Op deze manier wordt de club belemmerd in de sportieve ambitie om zo snel mogelijk terug te keren naar de eredivisie.''