KNVB krijgt brief van Sparta over benadeling

22 May 2018, 22:13 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Piet Ocks

De leiding van Sparta gaat een brief opstellen waarin de KNVB om uitleg wordt gevraagd over de toekomst van video-arbitrage in Nederland. De gedegradeerde Kasteelclub hoopt dat de brief leidt tot een open gesprek met de voetbalbond.

Aanleiding voor de brief zijn de momenten die Sparta tegen FC Emmen in zowel het uit- als thuisduel geen strafschop opleverden, daar waar heel veel voetballiefhebbers en -professionals er heilig van overtuigd waren dat het wel strafschoppen hadden moeten zijn. Zowel afgelopen donderdag in Emmen (uitslag 0-0) als zondag op het Kasteel (1-3) werd na een vermeende overtreding op een Spartaan in het strafschopgebied de videoref ingeschakeld en kreeg de scheidsrechter zelf ook de beelden te zien.

Met name de situatie en uitleg van scheidsrechter Allard Lindhout donderdag in Emmen leidden tot veel onduidelijkheid. De KNVB bood daar direct na afloop van de wedstrijd zelfs haar excuses voor aan. Lindhout had van zijn video-collega Jeroen Manschot niet de juiste herhaling te zien gekregen na een overtreding op Spartaan Stijn Spierings. Na het duel gaf de scheidsrechter dit ook toe.

Het bleef in bedoelde wedstrijd overigens niet tot het niet toekennen van een strafschop. De dader van de overtreding in het strafschopgebied was Alexander Bannink, die al een gele kaart op zak had. Indien arbiter Lindhout wel een strafschop had gezien in de omklemming van Bannink ten opzichte van Stijn Spierings, had de middenvelder van Emmen zijn tweede gele, dus rode kaart moeten krijgen. Zodoende had Sparta ruim een uur een numerieke meerderheid gehad bij een (mogelijke) voorsprong van 0-1.

En laat diezelfde Bannink in de return op Het Kasteel nou de 1-3 maken... In hoeverre ben je dan nog meer benadeeld dan een louter onthouden strafschop, omdat arbiter Lindhout de ''verkeerde'' beelden te zien had gekregen langs de zijlijn, terwijl hij op schootsafstand van de overtreding stond en later toegaf de situatie verkeerd te hebben beoordeeld?

De KNVB bood zijn excuses aan, maar was het niet opportuner geweest indien was besloten om de wedstrijd vanaf de 58ste minuut te laten overspelen? Met tien spelers van Emmen en een (mogelijke) 0-1 voorsprong voor Sparta. Immers, liet de KNVB de wedstrijd Jong Ajax-NEC ook niet in zijn geheel overspelen, nadat de bond had toegegeven een fout te hebben gemaakt met een niet-gerechtigde Jong Ajax-speler?

Sparta-directeur Manfred Laros realiseert zich dat de brief er niet toe zal leiden dat de degradatie wordt teruggedraaid of de duels met FC Emmen worden overgespeeld. Wel wil hij laten weten dat de spelregels tot twee keer toe niet goed zijn gehanteerd en dat Sparta daar een hele hoge prijs voor betaalt.

Daarbij vindt Laros de uitleg van scheidsrechter Dennis Higler na afloop van het duel van afgelopen zondag zeer frustrerend. De arbiter verklaarde in de tweede helft wel gezien te hebben dat Fred Friday van Sparta door tegenstander Jeroen Veldmate in het strafschopgebied aan zijn arm werd getrokken, maar dat hij dat niet zwaar genoeg vond om een strafschop te geven, ook niet na het zien van de beelden. Laros stelt dat aan een arm trekken reglementair simpelweg niet mag en dat er nergens in de spelregels staat dat het alleen een overtreding is als er hard aan een arm of shirt wordt getrokken.