Niet zonder trots toont Eric Gudde de accommodatie voor de VAR, die zaterdag bij PSV-Feyenoord om de Johan Cruijff-schaal in gebruik wordt genomen. Het daarvoor speciaal gebouwde Replay Center kent zijn gelijke niet volgens de directeur betaald voetbal van de KNVB.
De Video Assistent Referee (VAR) volgt vanuit Zeist de wedstrijden en geeft vanuit de fonkelnieuwe ruimte op het bondsterrein advies als de scheidsrechter op het veld iets mist of verkeerd ziet. Net als op het afgelopen WK kan dat een onreglementair doelpunt zijn, maar ook een strafschop, rode kaart of een identiteitsverwisseling.
De KNVB heeft het Replay Center ingericht in het al even nieuwe Voetbal Innovatie Centrum in Zeist. Het bestaat uit vijf werkruimtes met in totaal meer dan veertig televisieschermen. ''Voor ons was het niet de vraag of, maar wanneer we het zouden invoeren”, zegt Gijs de Jong. De secretaris generaal van de bond is al zo’n vijf jaar met videoarbitrage bezig. ''Ik ben trots op de volgende stap, maar er is geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid. We hebben net een geweldig WK gehad waar de VAR van toegevoegde waarde was, maar het kan nog beter om het voetbal eerlijker te maken.”
''Het voetbal zal veel eerlijker worden", voorspelde directeur betaald voetbal Eric Gudde van de voetbalbond. ''Dat heeft het WK aangetoond."
De KNVB maakt zich vanaf 2011 al hard voor de invoering van de VAR en heeft voor de komende vijf jaar 9 miljoen euro vrijgemaakt voor het project. Marco van Basten, bij de FIFA belast met scheidsrechterszaken, is blij met het initiatief. ''We zullen nog steeds discussie houden of het wel of geen hands was", zegt hij. ''Maar vroeger discussieerden we over tien zaken en nu nog maar over drie.''
De VAR kan ingrijpen bij doelpunten, strafschoppen, buitenspel, rode kaarten en persoonsverwisselingen (verkeerde speler krijgt een kaart). Dat is volgens Van Basten wel even genoeg. ''Want anders blijven we maar vergaderen op het veld. In mijn ogen zou het wel goed zijn als de videoscheidsrechter of echte arbiter na afloop uitlegt waarom hij bepaalde beslissingen heeft genomen. Dan kunnen mensen zich beter inleven in zijn situatie."
In landen als Italië en Duitsland deed de VAR vorig zijn seizoen al zijn intrede. Hij zou het spel vertragen, vonden zijn criticasters. ''Duels op het WK duurden inderdaad geen 93 maar soms 98 minuten", erkent Danny Makkelie die als videoarbiter op de mondiale titelstrijd in Rusland werkte. ''Maar we kregen nu wel betere beslissingen."
''Onderzoek heeft ook uitgewezen dat doeltrappen, vrije trappen en inworpen het spel op het WK meer vertraagden dan de videoscheidsrechter", stelt secreraris-generaal Gijs de Jong van de KNVB. ''In de Serie A was het aantal 'schwalbes' vorig jaar bijna gehalveerd en de zuivere speeltijd toegenomen. Ook vielen er minder rode kaarten en gele kaarten. Discussie zullen we houden, maar het voetbal wordt eerlijker."
KNVB opent centrum voor videorefs
30 July 2018, 21:12 uur
Sport