Koeman heeft puzzel af en wil ook zonder De Jong verrassen op EK

14 June 2024, 16:36 uur
Sport
mainImage
ANP

Ronald Koeman had op het komende EK een of twee en misschien wel drie groepswedstrijden willen wachten op de geblesseerde Frenkie de Jong. De bondscoach van Oranje vindt de middenvelder van FC Barcelona zo belangrijk, dat hij alleen voor hem een uitzondering maakte. Nu De Jong ontbreekt weet Koeman dat de kansen voor zijn elftal zijn geslonken, maar ook met de huidige groep hoopt de 61-jarige coach in Duitsland te kunnen verrassen.

Met de eerste groepswedstrijd zondag tegen Polen, komt voor Koeman een einde aan een lange periode van wachten. De KNVB presenteerde de 78-voudig international in februari 2018 vol trots als nieuwe bondscoach. Na een periode vol ellende en tegenslagen, waarin Oranje het EK van 2016 en het WK van 2018 misliep, moest Koeman het Nederlands elftal weer kleur op de wangen geven.

Koeman slaagde vrij snel in zijn missie, haalde de finale van de Nations League en plaatste zich voor het EK. En nog belangrijker: veel Nederlandse supporters waren weer van het nationale team gaan houden. Het coronavirus voorkwam dat het EK in 2020 doorging en Koeman kon de lokroep van FC Barcelona niet weerstaan.

Ruim zes jaar na zijn eerste aanstelling bij de KNVB, krijgt de oud-speler van onder meer Ajax, PSV en Feyenoord alsnog de kans om als bondscoach te debuteren op een eindtoernooi. Veel van de spelers waar hij in 2018 mee begon, zijn er nog steeds bij. Een echte vedette of spelmaker ontbreekt, zeker sinds het wegvallen van De Jong.

Koeman zal het daardoor in Duitsland opnieuw moeten hebben van het spelen als team en maakte dat zijn internationals de voorbije periode duidelijk. Menig speler sprak de voorbije weken de woorden uit dat in het voetbal een hecht collectief vaak verder komt in een toernooi dan een elftal vol goede, individuele spelers.

De kans bestaat dat Oranje tegen Polen met dezelfde elf spelers start als maandag in de met 4-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen IJsland, al is over twee posities nog geen volledige duidelijkheid. Op de plek naast Virgil van Dijk in het centrum van de verdediging kan naast Stefan de Vrij ook Matthijs de Ligt of Lutsharel Geertruida voetballen. En rechts voorin heeft Xavi Simons concurrentie van Jeremie Frimpong.

Koeman is er zelf al uit en ziet het lange wachten zondag beloond in het Volksparkstadion in Hamburg, waar hij in 1988 met het Nederlands elftal verraste door West-Duitsland in de halve eindstrijd met 2-1 te verslaan. Een beter voorbeeld om het geloof bij hemzelf en zijn selectie te versterken, kan hij niet geven.
 

 


Door: ANP