Koeman heeft tijd nodig bij Oranje

25 March 2018, 20:05 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Eén mislukte oefenwedstrijd tegen Engeland (0-1) doet bondscoach Ronald Koeman nog niet van zijn geloof vallen. ''In ieder systeem moet je compact spelen als je de bal niet hebt. Dat is voor ons de enige weg om op een eindtoernooi te komen. Je moet eerst zorgen dat dit onderdeel perfect is. Ik heb daar vier wedstrijden voor."

Maandag tegen Portugal in Genève en voor de zomer nog tegen Slowakije en Italië wil de voormalig speler en trainer van Feyenoord verder experimenteren. Daarna hoopt hij een zo sterk mogelijk elftal op te stellen voor loodzware wedstrijden in de Nations League tegen Duitsland en Frankrijk. ''Ik wil verschillende spelers zien en de bedoeling is dat ik dan conclusies kan trekken waarmee we verder kunnen", zei de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal.

Een aanvallend en dominant Oranje gaan we voorlopig niet meer zien. Koeman kiest voorlopig voor een systeem met vijf verdedigers. ''We horen al een tijdje niet meer bij de beste ploegen van de wereld. We moeten reëel en realistisch zijn", stelde Koeman. ''Maar dat wil niet zeggen dat we zo moeten voetballen als tegen Engeland. Vooral aanvallend moet het veel beter. Als we de bal hebben, dan moeten we de juiste keuzes maken. Tegen Engeland waren we de bal veel te snel kwijt. Dan kom je te weinig voor het doel. Dit heeft allemaal tijd nodig. Maar verdedigend deden we het wel vrij goed."

Koeman wil tegen Portugal andere spelers aan het werk zien als vrijdag tegen de Britten. Wie allemaal wilde hij nog niet kwijt. Hij verklapte vrijdag echter al dat niet Jeroen Zoet maar Jasper Cillessen een kans krijgt als doelman. Koeman verscheen zondagavond met Georginio Wijnaldum op de persconferentie. ''Die gaat dus ook spelen", zei hij.