Koploper Feyenoord loopt niet verder uit na gelijkspel bij Twente

29 January 2023, 14:57 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord heeft verzuimd de leiding van de Eredivisie steviger in handen te nemen. De koploper verspeelde in de uitwedstrijd tegen FC Twente een voorsprong en bleef steken op een gelijkspel (1-1).

Feyenoord houdt een voorsprong van 2 punten op AZ, dat zaterdag ook punten verloor in een spectaculair duel met FC Utrecht (5-5). PSV, dat won van Go Ahead Eagles (2-0), liep 2 punten in op de lijstaanvoerder uit Rotterdam. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij begint volgende week met een achterstand van 4 punten aan de topper tegen Feyenoord in De Kuip.

Niet Danilo, maar Santiago Giménez was de spits van Feyenoord in Enschede. "Op dit moment heb ik het gevoel dat Santi een klein plusje heeft ten opzichte van Danilo", zei trainer Arne Slot, die dit seizoen zijn wissels wel vaker goed ziet uitpakken. Want uitgerekend Giménez kopte de bezoekers na een half uur op voorsprong na een afgemeten voorzet van Sebastian Szymanski. De Mexicaan maakte niet alleen de openingstreffer, hij stond ook fysiek zijn mannetje en was voortdurend aanspeelbaar.

Grote kans

Het was niet zo dat Feyenoord veel sterker was dan de thuisploeg. FC Twente kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd, maar Virgil Misidjan schoot de bal tegen doelman Justin Bijlow aan. FC Twente heeft dit seizoen al eerder moeite gehad om het net te vinden. Michel Vlap en Ramiz Zerrouki hebben nog geen doelpunt gemaakt in de Eredivisie. Michal Sadilek, de derde middenvelder van trainer Ron Jans, heeft pas één competitietreffer achter zijn naam staan.

Jans wisselde Vlap in de rust voor Sem Steijn, die dit seizoen vier doelpunten heeft gemaakt, maar er bleef te veel misgaan bij FC Twente. Te vaak leed er een speler van de thuisploeg slordig balverlies. Opvallend was ook dat er veel voetballers van beide ploegen uitgleden op het nieuwe speelveld. Een tweede treffer van Feyenoord leek zich aan te kondigen, maar het was FC Twente dat scoorde. Joshua Brenet kopte in de 68e minuut raak op aangeven van Sadilek. Het doelpunt vertoonde veel gelijkenissen met de openingstreffer van Giménez.

Feyenoord smeekte in de slotfase om een strafschop toen Robin Pröpper hands maakte. Maar scheidsrechter Allard Lindhout oordeelde dat de aanvoerder van FC Twente eerst een duw had gekregen. Doelman Justin Bijlow redde in de slotfase een punt voor Feyenoord. Hij voorkwam met een snelle reflex dat Vaclav Cerny scoorde.


Door: ANP