Lucky Sparta, maar wat bezielde Spierings?

10 May 2018, 19:48 uur

door Piet Ocks

Wat bezielde Stijn Spierings, toen hij een minuut voor tijd vanaf zo'n veertig meter onbesuisd hard op doelman Roy Kortsmit terugspeelde? Was het een poging om rust te brengen, om op te ruimen of dacht hij een tegenstander te kunnen raken?

Dat de doelman van Sparta de bal vervolgens uit het doel wilde koppen, was een bijkans even onbeholpen actie, omdat hij besefte dat een terugspeelbal betrof, maar vergat dat het geen bewuste was. Hij had de bal derhalve moeten vangen. Zijn verkeerde inschatting had de 1-1 voor FC Dordrecht als gevolg.

Dat Robert Mühren vlak voor tijd alsnog de 1-2 kon intikken na een perfecte steekbal van invaller en debutant Halil Dervisoglu, bracht de nodige opluchting bij trainer Dick Advocaat. ''Dit kon er ook nog wel bij,'' verzuchtte Sparta's trainer als reactie op de gelijkmaker van Spierings. ''Kortsmit had die bal gewoon moeten pakken, want dat was toch geen terugspeelbal...? Kent hij de regels eigenlijk wel? Gelukkig,'' vond Advocaat, ''komen we nog op 1-2 in deze gekke wedstrijd. En gelukkig dat we nog op voorsprong komen met het oog op de return na die prima steekbal van Dervisoglu op Mühren.''

De eerste grote kansen van de wedstrijd waren voor Sparta. Robert Mühren mocht uithalen, maar omdat doelman Menno Bergsen de inzet niet goed kon keren, raakte Stijn Spierings van dichtbij in de herkansing de lat. Na tien minuten was Sparta op voorsprong gekomen, nadat Spierings met een voorzet op Luis Brogno de 0-1 had ingeleid.
Pas in de laatste minuut van de eerste helft werd FC Dordrecht gevaarlijk. Gustavo Hamer zag zijn vrije trap echter gekeerd door doelman Roy Kortsmit, die de geblesseerde Jannik Huth verving.

Tot veel meer kansen kwam Sparta niet meer. En zeker niet na rust, toen FC Dordrecht zelfs langdurig dicteerde, omdat Sparta een afwachtende houding had ingenomen. Denis Mahmudov kreeg nog een aantal goede mogelijkheden op de gelijkmaker, maar hij miste scherpte bij de afwerking.

De geringe voorsprong van 1-2 biedt Sparta evenwel enig vertrouwen voor de return van zondag, al zal de wederopstanding van FC Dordrecht tegen SC Cambuur in Leeuwarden nog wel wat angstige momenten in herinnering oproepen op Het Kasteel.

Opstelling Sparta: Kortsmit, Floranus, Fischer, Vriends, Nelom; Sanusi, Mühren, Duarte; Brogno (58. Verhaar), Friday (58. Dervisoglu), Spierings.
Opstelling FC Dordrecht: Bergsen; Stankov, Breedijk, Amevor, Delorge (78' Bannani); Bakker (85' Boumediene), Hamer, Kok, Calcan; Mahmudov, Arias.