Makkelie video-arbiter bij WK-finale

12 July 2018, 22:16 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Dordtenaar Danny Makkelie krijgt net als Björn Kuipers een rol bij de WK-finale. De 35-jarige Makkelie fungeert in de controlekamer van de video-arbitrage in Moskou als assistent van de Italiaan Massimiliano Irrati, die het kwartet video-arbiters aanvoert. Kuipers staat in het Loezjniki-stadion langs de lijn als vierde official.

Op het WK in Rusland wordt voor het eerst gebruik gemaakt van video-arbitrage. Makkelie zat de afgelopen weken bij heel wat wedstrijden achter de tv-schermen in de centrale controlekamer in Moskou. Tijdens de WK-finale zondag tussen Frankrijk en Kroatië helpt hij samen met Irrati en video-arbiters uit Argentinië en Chili de Argentijnse scheidsrechter Néstor Pitana, die op het veld de leiding heeft. De video-arbiters kunnen ingrijpen bij doelpunten, strafschoppen, rode kaarten en als een verkeerde speler een kaart krijgt.

Kuipers hoopte ook de eindstrijd te mogen fluiten, maar hij moet genoegen nemen met een rol als vierde man. Erwin Zeinstra, een van zijn twee vaste grensrechters, is de reserve-assistent.