Dagblad010 | Nederland verslaat ook Zweden
mainImage

Nederland verslaat ook Zweden

Ricardo, beste man van het veld tegen de Zweden
14 september 2021, 20:53 uur
Sport

door Jan van der Sande

Na de twee eerdere zeges moest in de inmiddels bereikte kwartfinales van het EK de derde tegenstander, Zweden, eigenlijk geen probleem opleveren. Echter na een grote 8-0 voorsprong moest Oranje plotseling 5 runs incasseren. De tegenstander ging daarna fouten maken, sloegen nog veel hits, negen totaal, maar scoorden niet meer. Eindstand 15-5.

Nederland ging voortvarend van start met de Neptunus werper Kaj Timmemans op de heuvel. Aanvallend leek het een probleemloze middag te worden. Zowel in de eerste als tweede slagbeurt scoorden de mannen van Manager Evert-Jan 't Hoen viermaal. Tot tweemaal toe werden de Zweedse pitchers snel vervangen.

Totaal kwamen er zeven hits van de Oranje knuppels waaronder homeruns van Ray-Patrick Didder en Dashenko Ricardo. Nederland leek een gemakkelijke klus te moeten klaren. Echter in de derde en vierde inning kregen de Scandinaviërs grip op de worpen van Kaj Timmermans. Totaal zorgden zeven honkslagen dat er vijf tegenstanders over de thuisplaat kwamen. Debutant Jayden Gonesh werd naar de heuvel gedirigeerd om het onheil te stoppen.

Hij slaagde met verve want na die vijf runs bleef de thuisplaat schoon. De laatste twee innings nam Raf Cocu, een andere debutant, zijn taak over en ook hij hield de tegenstander van scoren af.

In de zevende en achtste slagbeurt kwam de Nederlandse aanval eindelijk weer op gang. Totaal verhoogden zij het aantal hits naar 16 stuks. John Polonius sloeg een verre homerun en de Zweden waren verder kansloos mede door het feit dat zij ook vijf fouten maakten. De eindstand werd na acht slagbeurten met 15-5 bereikt. Neptuniaan Dashenko Ricardo was met 4 uit 5 de beste man vandaag. Hij stelde drie medespelers in staat te scoren. Dit lukte ook zijn Rotterdamse teammaat John  Polonius. Van de totaal negen gestolen honken nam Rogear Bernadina er vier voor zijn rekening.

Op de derde en vierde slagbeurt na was er niets aan de hand voor het Nederlands team maar vijf punten tegen zorgt toch voor stof tot nadenken. Morgen, woensdag 15 september, heeft Oranje een vrije dag. Een dag later beginnen de kwartfinales.

Slowakije

Eerder bleek de wedstrijd tegen debutant Slowakije een gemakkelijke hindernis want met 11-1 was de strijd snel gestreden.

Al in de eerste inning was een verre double van Arubaan Ray-Patrick Didder genoeg om Rogear Bernadina het eerste punt te laten scoren. In de beurten drie, vier en vijf liep Oranje gemakkelijk weg door zes maal te scoren. Hoogtepunt was een verre homerun van de eerder genoemde Didder.

Starter Shairon Martis begon heel sterk. In vier beurten kreeg hij slechts één run tegen. Het was een homerun van Hejma Matěj.

Evert-Jan 't Hoen gebruikte de 6-1 voorsprong om armen te sparen en vier andere werpers de gelegenheid te geven wat ballen te gooien. Achtereenvolgend kwamen Aaron de Groot, Juancarlos Sulbaran, Kevin Kelly en Wendell Floranus op de heuvel. De Tsjechen sloegen slchts vier verdwaalde hits en dat stond in schril contrast met de dertien die Nederland sloeg. Toch waren er ditmaal de volledige negen innings nodig om de Oost-Europeanen definitief op de knieën te krijgen. Uiteindelijk was er toch een verschil van 10 runs maar dat gebeurde pas in die laatste slagbeurt. Eindstand 11-1.

Grote man aan slag was Ray-Patrick Didder, hij sloeg drie uit vijf waaronder een double en een homerun, waardoor hij vier teamgenoten liet scoren. De Italiaanse pers schreef ook lyrisch over zijn optreden en refereerde trots aan de periode dat hij bij Fortitudo Bologna speelde.

Aartsrivaal en gastland Italië won na een moeizame start met 14-3 van onze zuiderburen. Hierdoor blijft België na twee wedstrijden nog zonder zege.