Nederland wint spectaculair in de verlenging

13 July 2019, 11:24 uur
Sport
mainImage

door Jan van der Sande

Vlak voor de vrijdagavondopening van het 17e World Port Tournament moest de veldploeg de gehele middag al direct veel werk verrichten na de vele hoosbuien die Rotterdam teisterden. Om zeven uur ’s avonds kon Nederland – Japan (6-5) op een perfect veld op tijd gespeeld worden.

De Aziaten lieten gelijk zien dat zijn geen ontzag toonden voor startend werper Lars Huijer. Veel honkslagen en snelheid op de honken zorgden direct al voor een 0-1 voorsprong. Aan de andere kant hield Yuasaka Miura, met hulp van zijn sterk spelend binnenveld, alles onder controle. Toch moest hij in de tweede slagbeurt buigen voor een verre homerun van Yurrendel de Caster. Het publiek ging er eens goed voor zitten. Maar lang bleef dat de enige hit van de mannen van manager Evert-Jan ’t Hoen.

De Japanners scoorden daarna tweemaal en Nederland leek kansloos. In de zesde inning verkleinde Dwayne Kemp de voorsprong. Twee beurten later was het opnieuw de snelle Neptuniaan die na een vrije loop en een wilde worp op het tweede honk terecht kwam. Vervolgens zorgde good-old Bryan Engelhardt voor de niet meer verwachte gelijkmaker. Zijn verre klap in het rechtsveld toonde aan dat hij met een goed seizoen bezig is en terecht terug is bij Oranje.

Aan beide zijden werden veel werpers gewisseld en door deze gelijke stand was een verlenging nodig. De Japanners kregen hulp van een weifelend Nederlands outfield en namen een 3-5 voorsprong. Dat leek genoeg voor de zege.

Evert-Jan ’t Hoen bracht Gianison Boekhoudt in de ploeg. De slugger bewees het gelijk van zijn skipper want hij sloeg een daverende double. Debutant Mark Smit ging voor hem lopen. Dwayne Kemp volgde met een hit. Bryan Engelhardt zorgde voor volle honken via een hit by pitch. Nog steeds was er niemand uit. Scharlon Schoop kreeg de volgende bal niet uit het infield maar het leverde wel het vierde punt op. Vervolgens ging de Japanse tweede honkman in de fout waardoor Kemp de gelijkmaker kon scoren.

Hierna was het later de tot man of the match verkozen Gilmer Lampe die met een honkslag het winnende punt binnensloeg. Terugkijkend kunnen we stellen dat we een tot het laatste moment knokkend Nederlands team terecht de overwinning binnen zagen halen. De organisatoren zullen dat met genoegen gezien hebben.

Op de tweede dag spelen de Japanners tegen Curaçao en ’s avonds komt Oranje weer in actie tegen het team USA.