Nederlands elftal in achtste finales EK tegen Roemenië

26 June 2024, 23:25 uur
ANP

Het Nederlands elftal neemt het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Roemenië. Oranje ontloopt Engeland, omdat Georgië tijdens de laatste speelronde in groep F met 2-0 van Portugal won. Turkije was in dezelfde poule met 2-1 te sterk voor Tsjechië.

Portugal eindigde met 6 punten als eerste en Turkije werd, eveneens met 6 punten, tweede. Georgië gaat als nummer 3, met 4 punten, ook naar de achtste finales. Tsjechië is met 1 punt uitgeschakeld.

Nederland en Roemenië staan dinsdag om 18.00 uur in München tegenover elkaar. De winnaar neemt het in de kwartfinales op tegen Oostenrijk of Turkije. Oranje ontloopt voorlopig de toplanden Frankrijk, Spanje, Portugal, België en Duitsland. Zij zitten allen in de andere helft van het speelschema.

Georges Mikautadze was de grote man bij Georgië. De oud-speler van Ajax bereidde in de tweede minuut de openingstreffer van Khvicha Kvaratskhelia voor en benutte in de 57e minuut een strafschop. Hij mag zich voorlopig met drie doelpunten topscorer van het EK noemen.

Portugal was voor de aftrap al zeker van een plek in de achtste finales. Roberto Martínez wijzigde zijn basisformatie van het laatste duel met Turkije op acht plaatsen. Alleen Cristiano Ronaldo, Joao Palhinha en Diogo Costa verschenen opnieuw aan de aftrap.

Turkije speelde al na 20 minuten met een man meer. De Tsjech Antonin Barak kreeg al snel twee gele kaarten en vestigde een negatief record. Nog nooit eerder werd een speler op een EK zo vroeg uit het veld gestuurd. Ferdi Kadioglu, geboren in Arnhem, had weer een basisplaats bij de Turken. Zijn ploeggenoot Orkun Kökcü, oud-aanvoerder van Feyenoord, mocht in de slotfase invallen.

Hakan Çalhanoglu bracht Turkije in de 51e minuut op voorsprong. Tomas Soucek hielp het tiental van de Tsjechen in de 66e minuut aan de gelijkmaker. Cenk Tosun bezorgde Turkije in blessuretijd alsnog de zege.