Neptunus bereikt Holland Series

3 September 2023, 23:27 uur
Sport
mainImage
Robert C. Bos
Polonius

door Jan van der Sande

Na een moeizame zege in Oosterhout op zaterdag stond er een dag later de derde ontmoeting tussen Twins en Curaçao Neptunus op het programma. Het scoreverloop wijzigde een aantal keren. Eerst nam de thuisploeg een 1-0 voorsprong, maar via 1-2 en 4-2 werd het uiteindelijk 5-2 voor de mannen van coach Greg Muller en bereikten de blauw-witten voor de 29e !!! keer in de historie de Holland Series.

Voorafgaande aan het duel werden twee Neptunus iconen uit het verleden gefêteerd. Voorzitter Jorian van Acker kwam op het veld en deelde mee dat de shirts van Jan Collins en Benjamin Dille (21 en 11) uit de roulatie (retired) werden genomen. Beide heren kregen hun eigen shirt ingelijst mee naar huis. Er wordt gewerkt aan een mooie manier om een eerbetoon aan deze prestaties in het stadion te geven.

De startende werpers waren voor Neptunus Shairon Martis en als tegenstander James Scholten. In de eerste inning was het een verre klap van Stijn van der Meer die in het rechtsveld verkeerd beoordeeld en daardoor een triple opleverde. Hierna bracht Rogear Bernadina hem veilig over de thuisplaat. 1-0

In de vierde slagbeurt kregen de Brabanders plotseling kijk en grip op de pitches van Martis. Twee vrije lopen en een goede steelpoging werden gevolgd door hits van Luuk Visser en Berend Ruben. Coach Rob Hendriks zag zijn ploeg een 1-2 voorsprong nemen.

Het Neptunus-antwoord kwam een inning later. John Polonius kreeg een vrije loop en stal het tweede honk. Vervolgens gingen er twee man uit, maar Rayshelon Carolina kreeg vier wijd. Ondanks dat het Twins infield telkens met een shift speelde waren zij kansloos op de verre double die Stijn van der Meer in het rechtsveld sloeg. Beide lopers scoorden hierop. Toen Dwayne Kemp met ook een double het slaggeweld van zijn teamgenoot volgde kon ook Van der Meer scoren. 4-2.

Een beurt later was het de goed spelende korte stop John Polonius (3 uit 3) die aan slag de eerste bal die Simon Gross gooide in de nieuwe inning ver over de linksveld boarding sloeg en de voorsprong verhoogde naar 5-2.

Coach Muller wisselde nog tweemaal van werper. Zowel Aaron de Groot als Mike Groen gooiden één inning en gaven Twins geen kans meer om te scoren. Shairon Martis werd de winnende werper en Mike Groen verdiende de save.

Dit betekende dat Curaçao Neptunus voor de 29e maal de Holland Series bereikte. Doordat er op 15-16 en 17 deze maand het Nederlands team in Rotterdam driemaal tegen het Tsjechische negental spelen en dat daarna het Europees Kampioenschap in Tsjechië begint (24-09 tot 1-10) gaan de Holland Series pas op zaterdag 7 oktober van start. Deze serie bestaat uit een best-of-seven en Neptunus begint met een thuiswedstrijd. De tegenstander is nog niet bekend. Pirates en HCAW strijden om het tweede ticket. De Amsterdammers staan na drie wedstrijden met 2-1 voor.