Neptunus door het oog van de naald

12 June 2022, 22:45 uur
Sport
mainImage
Robert C. Bos
Uitblinker Stijn van der Meer

door Jan van der Sande

Nadat het gehavende Curaçao Neptunus afgelopen vrijdag met 12-6 werd afgedroogd door Draci Brno, moesten zij een dag later tegen Heidenheim aantreden. De verliezer zou degraderen. Er was een verlenging nodig waarin de mannen van manager Raily Legito met 10-8 aan de goede kant bleven.

Neptunus verloor de afgelopen drie dagen drie spelers. Jiandido Tromp verliet het veld gedurende de eerste wedstrijd met erge hamstringproblemen. In de volgende wedstrijd was het Sheadion Jamanika die een scheur in zijn enkelband opliep en in de derde ontmoeting was het outfielder Rogear Bernadina die in het outfield bij een poging een bal te vangen viel en knieproblemen daaraan overhield. De twee laatstgenoemde spelers moesten voor onderzoek naar het ziekenhuis. De verwachting is dat zij alle drie zeker enkele weken uit de roulatie zijn.

Diegomar Markwell was de verrassende starter omdat de beoogde eerste kandidaat, Juan Carlos Sulbaran, een niet gehele fitte werparm had. De Duitsers gingen voortvarend van start. Markwell moest drie hits incasseren die ook allemaal runs opleverden. Hij werd snel vervangen door rookie Ryan Hoogendoorn. Ook deze jonge debutant kreeg nog een run tegen zodat er een 4-0 achterstand was opgelopen. De volgende twee slagbeurten bleef het hierbij.

In de vierde inning konden de Rotterdammers iets terug doen. Twee hits en even zoveel fouten bij de tegenstander brachten de achterstand tot de helft terug. Raily bleef zijn pitchers wisselen, eerst was het Kaj Timmermans die de heuveltaak overnam en daarna Misja Harcksen. Zij hielden de tegenstander van scoren af.

Ook Heidenheim wisselde tweemaal van werpers, maar plotseling zagen de toeschouwers een ouderwets Neptunus dat het heft in handen nam. Vooral Stijn van der Meer gaf het goede voorbeeld met een hit. Hierop volgden rake klappen van John Polonius, Greg Muller een double van Christian Diaz en een hit van Raydley Legito waardoor de blauwwitten viermaal scoorden en een 4-6 voorsprong namen.

Alsnog werd werper Juan Carlos Sulbaran naar de heuvel gedirigeerd. In de negende inning leek het alsnog fout te gaan. De Belgische Drew Janssen homerde en bracht de gelijke stand 6-6 op het bord. Dit betekende verlengen.

Met drie honken bezet en met één man uit was het wederom Stijn van der Meer die opnieuw het voortouw nam. Met een grand slam homerun in het rechtsveld bracht hij de geruststellende 6-10 voorsprong voor zijn team in de boeken. De Duitsers kwamen hier niet meer overheen alhoewel zij nog tweemaal scoorden, maar verder liet Sulbaran het niet komen.

Natuurlijk was derde honkman Stijn van der Meer de grote uitblinker, hij sloeg vier uit vijf en scoorde 4 RBI. Dit betekende dat Neptunus ervoor zorgde dat ook volgend jaar twee Nederlandse teams aan het Europa Cup toernooi mogen meedoen. Duitsland mag in 2023 door deze laatste nederlaag maar één team afvaardigen. Het Frans Rouen zal die plaats innemen.

De finale ging later die dag tussen Pirates en Parma. De Italianen wonnen met het kleinste verschil en wonnen zo voor de vijftiende maal deze grote prijs.