mainImage

Neptunus dwingt met zege derde wedstrijd af

Markwell
14 augustus 2022, 10:06 uur
Sport

door Jan van der Sande

Na de nederlaag van afgelopen donderdag moest Curaçao Neptunus de tweede wedstrijd winnen om in de race te blijven. Na een snelle 4-0  voorsprong kwam Pirates goed terug maar uiteindelijk wonnen de Rotterdammers met 8-4. Daardoor is vandaag (zondag 14 augustus) een derde beslissende ontmoeting nodig.

De startende werpers waren Aaron de Groot tegenover de Amsterdammer Shairon Martis. Pirates kreeg gelijk in de eerste inning alle honken in bezit met nog niemand uit, maar door een drieslag en een goed dubbelspel werden de gasten op nul gehouden.

In het tweede deel van die slagbeurt had Neptunus een veel voortvarende start. Stijn van der Meer begon met een triple. Hij sneuvelde vervolgens op de thuisplaat, maar de volgende zes Neptunus spelers bereikten de honken en dat leverde een 4-0 voorsprong op. Een beurt later snoepten de mannen van coach Ronald Jaarsma één punt van de achterstand af.

In de derde inning kregen we het begin van veel gemopper te zien. Beide teams waren het niet eens met de vele beslissingen van de plaatumpire. In honkbaljargon was er sprake van een gehanteerde brievenbuszone. Aaron de Groot werd gewisseld, tijdens zijn optreden werden niet minder dan vijf maal tegenstanders met een vrije loop vanuit het slagperk naar het eerste honk gestuurd. Coach Raily Legito greep in en wisselde zijn starter voor Kaj Timmermans.

Pirates maakte deze slagbeurt gelijk. Een van de gescoorde runs werd volgens de Neptunus zijde op de thuisplaat uitgemaakt, maar ook hier was niets tegen te doen want de zwakke plaatscheidsrechter gaf hem safe. 4-4. Vanuit verschillende kanten werden vanuit het publiek veel op- en aanmerkingen naar de Antilliaanse umpire geroepen. Veelal in het Papiamento door zijn vele ex-eilandbewoners.

De opmerking vanuit de dugout door Diegomar Markwell werd door hem bestraft met het uit het veld sturen van de Rotterdamse pitching coach.

In de vierde slagbeurt namen de gastheren weer een voorsprong. Opnieuw was het derde honkman Stijn van der Meer die, met zijn derde hit van de dag, het voortouw nam. Jiandido Tromp volgde zijn voorbeeld waarna John Polonius beide teamgenoten liet scoren. 6-4

Op de heuvel gaf Kaj Timmermans niets meer weg. In de achtste inning zag hij zelfs dat de tweepunten voorsprong naar 8-4 werd opgevoerd. Pirates kreeg in de negende beurt nog één man op het honk maar met twee man uit sneuvelde deze. Einde wedstrijd. Dit betekent dat in Amsterdam de beslissende derde wedstrijd gespeeld moet worden.

Shairon Martis werd de verliezend werper. Hij moest voor zijn doen het grote aantal van 10 hits incasseren. Daar waren er vier van Stijn van der Meer bij. Drie Neptunianen sloegen twee hits. Kaj Timmermans kreeg de verdiende win.

De winnaar zondag zal het vanaf donderdag het in een best of five serie tegen Twins Oosterhout moeten opnemen. De verliezer krijgt het Bussumse HCAW als tegenstander in zo'n zelfde reeks.