Nieuwe hoofdveld Varkenoord bijna klaar

8 May 2019, 13:31 uur
Sport
mainImage
Feyenoord - Raymond van Meenen
Het nieuwe hoofdveld van Varkenoord met een drone gefotografeerd vanaf het huidige hoofdveld

Het nieuwe hoofdveld van Varkenoord nadert de voltooiing. Alleen de grasmat ontbreekt nog.

Het is snel gegaan sinds de afbraak van het oude rooms katholieke Clara Ziekenhuis, waarvan ooit de beroemde oud-voorzitter van Feyenoord Cor Kieboom nog bestuurslid was. De kaalslag daarna gaf ruimte voor de ontwikkeling voor een vernieuwd complex waar de hockeyclub Feyenoord en de voetballers van FC IJsselmonde (een fusieclub ontstaan uit de restanten van DHZ, Tediro en SV Lombardijen) alsmede het zelfstandig gebleven Overmaas - waar ooit de latere Feyenoorders Nico Roodbergen, Joop van Daele, Ben Wijnstekers en Wim van Til opgroeiden en Reinier Kreijermaat zijn loopbaan beëindigde, maar ook de club die altijd aan voorzitter Paul Thomas en talentvolle amateurvoetballers als Loet Kwist. John van der Spek en René Bauwens herinnert - hun nieuwe onderkomen kregen en binnenkort de jeugdopleiding van Feyenoord. Eind juli krijgt Sportclub Feyenoord de sleutel.

Het nieuwe hoofdveld ligt - dit voor de voetbalmensen die niet dagelijks op Zuid komen - op de plek waar ooit de amateurclub DHZ met zijn beroemde voorzitter Gerrit Been speelde en eigenlijk pal achter het huidige hoofdveld met daaromheen de talloze grotere en kleine kantines en zelfs woningen, waar in de begin jaren zestig voetbalpresentator Hans Kraay opgroeide toen zijn vader in het eerste elftal speelde en op Varkenoord jeugdtrainer was. Een van de twee huisjes herinnert ook aan Kees Pijl. Dat erfgoed zal nog dit jaar worden afgebroken. 

De bouw van de nieuwe trainings- en wedstrijdaccommodatie voor Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord is vorig jaar op 14 augustus gestart tijdens een familiaire en symbolische confettiregen op een open vlakte. De bouwrijpceremonie werd destijds verricht door Sportclub Feyenoord-manager Peggy Calicher en Feyenoord Academy-manager Raymond van Meenen.

De nieuwe accommodatie gaat bestaan uit vijf velden (drie grasvelden, twee kunstgrasvelden) en een modern en multifunctioneel gebouw.