Onbenullige strafschop nekt Sparta in slotfase: 1-0

29 November 2020, 23:24 uur
Orange Pictures
Okoye ziet in 2e instantie de bal bij de strafschop toch in de goal verdwijnen

door Piet Ocks

Lang, heel lang leek Sparta te slagen in de opzet van trainer Henk Fraser. Met slechts één spits (Lennart Thy) en regelmatig ver inzakkende middenvelders hield Sparta lang stand en leek de ploeg zelfs de 0-0 over de eindstreep te kunnen slepen.
Een onbenullige overtreding van Reda Kharchouch op Nick Viergever legde scheidsrechter Manschot uit als een strafschop, die Donyell Malen amper een kwartier voor tijd en pas in tweede instantie benutte, omdat doelman Okoye de eerste poging keerde: 1-0.

''Het is niet goed dat we het zover hebben laten komen,'' vond invaller Denzel Dumfries later. ''Teleurstellend,'' vond Sparta's trainer de afloop. ''We waren zo dicht bij een punt. We kregen zelfs drie goede kansen, maar helaas...''

De mooiste was voor Lennart Thy, die al na negen minuten de beste kans kreeg om de score te openen. Hij was de ver en vergeefs uitgelopen doelman Lars Unnerstall al voorbij, maar mikte vervolgens te gehaast naast. ''Maar dat kan ik hem niet kwalijk nemen,'' vergoelijkte Henk Fraser naderhand.

PSV's eenrichtingsverkeer was toen al in volle gang. De ploeg was met acht andere spelers in vergelijking met de Europa League-wedstrijd tegen PAOK Saloniki begonnen. Zo verving Jordan Teze als rechtsback Denzel Dumfries en speelde Nick Viergever in het centrum van de verdediging. Slechts Pablo Rosario en Eran Zahavi behielden hun plaats.

"Sommige spelers staan echt in het rood. We spelen tien wedstrijden in dertig dagen, dus ik moet oppassen voor blessures. Het is niet alleen tegen PAOK zwaar, maar constant", verklaarde trainer Roger Schmidt zijn ingrepen. "Ook omdat we zoveel coronagevallen hebben gehad, is het risico bij sommige spelers simpelweg te groot."

Mohamed Ihattaren behoorde evenmin tot de wedstrijdselectie, maar
het meest opvallend was de keeperswissel: Lars Unnerstall verving Yvon Mvogo tegen Sparta. ''Lars is een vervanger van topniveau", aldus Schmidt.

Ondanks alle wissels had PSV langdurig balbezit, maar tot een schot op het doel van Maduka Okoye kwam het niet in de eerste helft. Pas na rust was Zahavi dichtbij de 1-0, maar zijn schot van buiten het strafschopgebied werd gekeerd door Okoye. Even later mikte Fein de bal richting kruising, maar Okoye tikte de bal stijlvol tot corner.

''We zijn lang in de wedstrijd gebleven,'' complimenteerde Henk Fraser zijn ploeg. ''Alleen jammer dat we te apathisch waren bij de strafschop, niemand reageerde toen Okoye de bal stopte, waardoor Malen alsnog ongehinderd kon inschieten.''

Opstelling Sparta: Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Michaël Heylen, Mica Pinto; Sven Mijnans (79. Aaron Meijers), Adil Auassar, Abdou Harroui (83. Danzell Gravenberch), Bryan Smeets (63. Mario Engels), Deroy Duarte (79. Jeffry Fortes); Lennart Thy (63. Reda Kharchouch).