Dagblad010 | Ook afscheid unit Ouwe Noorden in De Kuip

Ook afscheid unit Ouwe Noorden in De Kuip

mainImage
Links: oud-burgemeester Bram Peper speecht bij sluiting Unit Ouwe Noorden in De Kuip. Rechts onder: unithouder Willem van 't Wout

Er kwam zondag niet alleen een einde aan de loopbaan van Robin van Persie en aan het trainerstijdperk van Giovanni van Bronckhorst, het was óók de laatste keer dat er gebruik kon worden gemaakt van de - onder oud-voetballers van Feyenoord beroemd geworden - unit Het Ouwe Noorden van voormalig stadioncommissaris Willem van ’t Wout.

Het Ouwe Noorden was bij Feyenoord-ADO Den Haag voor het laatst vol. Reden voor de laatste gasten om de 87-jarige groot Rotterdamse koopman te bedanken voor zijn gastvrijheid, die precies 25 jaar heeft geduurd. Willem van ’t Wout was bij de renovatie van het stadion in 1994 de tweede zakenman die besloot om een businessunit te huren. De toenmalige voorzitter Jorien van den Herik was met Swindak de eerste.

Een kwart eeuw is de unit in feite de huiskamer van de oude generatie eerste elftalspelers geweest rond Coen Moulijn, Cor van der Gijp, Henk Schouten, Piet Steenbergen, Frans Bouwmeester en Reinier Kreijermaat. Ze waren er elke thuiswedstrijd. Van dit zestal zijn alleen Frans Bouwmeester (78) en Cor van der Gijp (87) nog in leven, maar die wonen respectievelijk in Breda en Dordrecht en komen niet altijd meer.

Van de alleroudste generatie eerste elftalspelers was zondag wel oud-doelman Henk Bijl (92) bij de sluitingsceremonie aanwezig. Oud-burgemeester Bram Peper hield de speech en clubzanger Lee Towers speldde Willem van ’t Wout de Vriendentrofee op.

‘’Het is mooi geweest’’, vond Van ’t Wout, die ooit samen met de stadioncommissarissen Jaap de Jong (de zaakwaarnemer van Coen Moulijn) en Henk de Leeuw (de vader van Paul de Leeuw) eind jaren tachtig op een zondagmorgen in Barendrecht besloot om het bod van het computerbedrijf HCS op de Kuip te overrulen en daarmee het erfgoed uit handen van vreemden hield, ‘’we hebben hier binnen een leuke tijd gehad, iedereen had z’n vaste stoel, maar de jongens hebben zich niet aan de afspraak gehouden en zijn allemaal eerder dood gegaan dan ik. Je gaat ze missen, he.’’

De inboedel van Het Ouwe Noorden – legendarische foto’s en attributen – worden binnenkort in een groot overdekt voetbaldoel ondergebracht voor bij Willem van ’t Wout thuis in zijn tuin. Hoe dat eruit gaat zien, werd hem duidelijk bij de overhandiging van de maquette.