Ook Oranje bezorgt USA een catastrofe

19 July 2019, 09:00 uur
Sport
mainImage
You Tube
Denzel Richardson

door Jan van der Sande 

Om 7 uur donderdagavond begon onder dreigende donkere wolken, die niets goed voorspelden, de wedstrijd tussen de nummers drie en vier uit de voorronden: USA tegen Nederland. De grote vraag was natuurlijk hoe zouden de Amerikanen omgaan met de geweldige 20-2 nederlaag die zij een dag eerder moesten incasseren? Het werd opnieuw een catastrofe voor de Yankees: 3-13.

Lars Huijer was de Nederlandse startende werper. Na drie slagmensen moest hij al een eerste run incasseren. Daarna hielp een schitterend dubbelspel van zijn verdediging dat de achterstand niet groter werd. Josh Collmenter, de werper die eerder in de week onbespeelbaar was voor Oranje, begon nu ook goed. Ditmaal was het echter van korte duur. Al in de tweede inning waren er achter elkaar hits van Richardson, Lampe en Halman, waardoor Nederland een 1-2 voorsprong nam.

Daarna moest de wedstrijd 18 minuten gestaakt worden vanwege een hevige regenbui. Na dit oponthoud grepen de mannen van bondscoach Evert-Jan ’t Hoen het initiatief.  Niet minder dan dertien Oranje-spelers kwamen in het slagperk en dat leverde een ongekend aantal van acht runs op. Hoogtepunt was natuurlijk de grand-slam homerun van Denzel Richardson. De Amerikaanse coach verving daarop zijn starter door Bo Schultz. Hij was de man die afgelopen week tegen Oranje de wedstrijd in het slot gooide met zijn 90+ miles pitches. Nu werd hij meteen getrakteerd op drie cleane honkslagen. Het publiek ging er eens goed voor zitten, want tien runs na twaalf honkslagen gaf aan dat de tegenstander duidelijk de klap van de avond daarvoor nog niet te boven was.

Al snel was duidelijk dat deze wedstrijd maar zeven innings zou duren. Met 3-13 kwam daar dan ook het einde aan. Iedereen zette grote vraagtekens bij het vertoonde spel van Team USA de laatste twee wedstrijden. In veertien innings moesten zij 20 + 13 runs incasseren en beide wedstrijden kwam dat door 19 hits. Niemand is jaloers op de Amerikaanse coaches die hun team nu klaar moeten stomen voor de wedstrijd van zaterdag.

Het vervolgprogramma is:

13.30 uur Curaçao tegen Japan
19.00 uur Taiwan tegen Nederland

Taiwan – Curaçao

Nadat de voorronde waren afgelopen speelden donderdag ook de nummers 1 en 2 (Taiwan tegen Curaçao) tegen elkaar. De Antillianen begonnen hun wedstrijd net zoals zij de vorige tegen USA waren geëindigd. Zowel Carolina als Van Gurp begon met een honkslag. Alexander Rodrigues zorgde daarna met een verre klap dat eerstgenoemde kon scoren. In tegenstelling tot een dag eerder kwam het antwoord van hun tegenstander direct. Het begon met een discutabele driehonkslag want de bal leek echt gevangen te zijn, maar de umpire hield voet bij stuk. Omdat vervolgens nog drie hits van de knuppels kwamen, nam Taiwan direct een 3-1 voorsprong.

Een slagbeurt later kwam daar via een verre homerun nog eens twee punten bij. Huang, Po-Hao was de man van de hekklap. Iedereen was het daar nu mee eens,  dit nogmaals in tegenstelling tot een inning eerder want hij was ook de slagman van de discutabele driehonkslag.

In de vierde beurt kwam de ploeg van Ramiro Balentina opnieuw tot leven. Vier honkslagen zorgden ervoor dat de tussenstand ineens weer gelijk was geworden. 5-5. De Antillianen roken huns kans, gesteund door een fanatieke achterban. Een tweehonkslag van Sherman Lucas stelde Riordan Windster in staat om het zesde punt te scoren.

Ditmaal hadden ze toch te vroeg gejuicht. In de zevende inning kwamen acht Aziaten aan slag en via twee runs kwam de 7-6 stand op het bord. Deze werd succesvol verdedigd in het laatste deel van de wedstrijd zodat Curaçao veroordeeld werd tot de verliezerswedstrijd op vrijdag tegen nummer 5: Japan. Toch biedt die ontmoeting nog een mogelijkheid voor beide teams om verder richting eindstrijd te komen.