Oranje blijft uitstekend presteren in 'verouderde Kuip'

14 June 2022, 23:09 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal blijft uitstekend presteren in De Kuip, het stadion dat volgens Louis van Gaal zo verouderd is dat het niet meer aan de eisen van zijn spelers en stafleden voldoet. Oranje versloeg dinsdag Wales (3-2) en bleef voor de dertigste keer op rij ongeslagen in Rotterdam.

De laatste nederlaag van Nederland in De Kuip dateert van 11 oktober 2000, toen Portugal met 2-0 te sterk was. Daarna volgde een serie van 24 overwinningen en zes gelijke spelen. Oranje speelde zaterdag gelijk tegen Polen (2-2) in Rotterdam. Daarvoor won het negentien keer op rij in de thuishaven van Feyenoord. De goede resultaten van Nederland in De Kuip zijn enigszins vertekend omdat de KNVB de afgelopen jaren de meeste duels met toplanden in de Johan Cruijff ArenA liet spelen.

Van Gaal uitte zaterdag na het gelijkspel tegen Polen felle kritiek op de faciliteiten in De Kuip. "Allemaal oude troep", zei de bondscoach over de huidige staat van kleedkamers, toiletten en catacomben van het stadion. De bondscoach is wel erg te spreken over de grasmat in het stadion. "Hier ligt het beste veld van Nederland", zei hij.

Het Nederlands heeft na een spectaculaire slotfase Wales met 3-2 verslagen in de Nations League. Oranje zag Wales in blessuretijd langszij komen door een benutte strafschop van de ingevallen Gareth Bale, maar de formatie van bondscoach Louis van Gaal toonde net als vorige week in Cardiff veerkracht. Memphis Depay bezorgde het Nederlands elftal alsnog de winst in De Kuip.

Oranje staat met 10 punten uit vier duels aan kop van groep 4 in de A-divisie. België volgt op 3 punten, Polen heeft 6 punten minder. Wales pakte pas 1 punt. Nederland besluit de groepsfase eind september met een uitduel met Polen en een thuiswedstrijd tegen België.

Van Gaal wijzigde zijn basisformatie van het duel van zaterdag met Polen (2-2) op maar liefst tien posities. Alleen Frenkie de Jong verscheen opnieuw aan de aftrap. De bondscoach weet al lang wat hij aan zijn spelmaker heeft. Veel andere basisspelers konden nog eenmaal laten zien wat ze waard zijn. Van Gaal heeft al gezegd dat zijn selectie voor de laatste groepsduels in de Nations League niet veel zal verschillen van de spelersgroep waarmee hij uiteindelijk naar het WK in Qatar gaat.

Noa Lang liet als eerste van zich horen in De Kuip. De aanvaller kapte en draaide en tekende in de 17e minuut voor de openingstreffer (1-0). Cody Gakpo verdubbelde de voorsprong in de 23e minuut. De aanvaller van PSV viel vorige week een beetje tegen tijdens het uitduel met Wales. Hij viel goed in tegen Polen en liet zich nu opnieuw zien. Gakpo staat er een stuk beter op bij Van Gaal dan zijn ploeggenoot Jordan Teze. De verdediger van PSV stelde al teleur in Cardiff en had nu schuld aan de 2-1 van Brennan Johnson in de 26e minuut.

Veel ogen waren ook gericht op Vincent Janssen, de spits van de Mexicaanse club Monterrey die na bijna vijf jaar weer een kans kreeg in de nationale ploeg. Janssen werkte hard en had een klein aandeel in de 1-0 en 2-0. Lang niet alles wat hij doet ziet er mooi uit, maar Janssen was wel vaak aanspeelbaar.

Teze bleef in de rust in de kleedkamer achter, net als Hans Hateboer. Zij maakten plaats voor Stefan de Vrij en Denzel Dumfries. Depay en Steven Bergwijn losten na ruim 70 minuten de moegestreden Janssen en Lang af. Even leken de wissels niet voldoende voor een zege. Bale benutte in blessuretijd een penalty na een overtreding van Tyrell Malacia. Nog geen minuut later liet Depay zijn ploeg alsnog feestvieren. Vorige week was het Wout Weghorst die in blessuretijd namens Oranje in Wales toesloeg (1-2).

 


Door: ANP