Oranje geeft EK-kampioen een pak slaag

27 March 2018, 00:57 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Vanuit een gesloten defensie heeft het Nederlands elftal Europees kampioen Portugal een flink pak slaag geven. Oranje won de oefeninterland in Genève met maar liefst 3-0. Zonder wereldtoppers en met een realistische speelwijze ligt er misschien ook een mooie toekomst in het verschiet voor de ploeg van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman.

Natuurlijk was het maar een oefenwedstrijd en speelde Portugal ook niet helemaal in de sterkst mogelijke formatie. Maar veel sterren verschenen gewoon aan de aftrap voor titelhouder van het EK van 2016, net als de allergrootste vedette Cristiano Ronaldo. Hij viel vooral op met gemekker tegen de scheidsrechter en toen na een uur enkele Portugese supporters het veld opkwamen voor een selfie met hem.

Koeman wil de vier oefenwedstrijden voor de zomer aangrijpen om te kijken hoe het Nederlands elftal vanaf september Frankrijk en Duitsland het beste partij kan bieden in de Nations League. Tegen Engeland was de opvolger van Dick Advocaat tevreden over zijn defensie maar zag hij ook dat het aanvallend veel beter moest. Het optreden van Oranje tegen Portugal bood voldoende aanknopingspunten voor de volgende ontmoetingen met Slowakije (31 mei) en Italië (4 juni).

In zijn zoektocht naar de beste formatie wijzigde Koeman zijn ploeg op maar liefst zeven plaatsen. Met de uitstekend spelende Davy Pröpper en Donny van de Beek op het middenveld leed Oranje veel minder balverlies dan vrijdag tegen de Engelsen. Met Ryan Babel in plaats van Bas Dost aan zijn zijde zat Memphis Depay ook stukken beter in zijn vel. Vooral na rust liet ook doelman Jasper Cillessen zich zien.

Maar liefst drie keer scoorde Nederland voor rust. Steeds snelde er een centrale verdediger mee naar voren. Depay opende de score nadat Virgil van Dijk mee was opgekomen. Babel kopte raak op aangeven van Matthijs de Ligt. Deze achttienjarige verdediger van Ajax bereidde ook de 3-0 van Van Dijk voor.

Na rust probeerde Portugal nog even aan te dringen. Het kleine offensief stopte alweer toen Joao Cancelo na ruim een uur met een tweede gele kaart van het veld moest. Vanaf dat moment was de tweede zege in dertien duels met Portugal eigenlijk al veiliggesteld. Dat gaf Koeman de gelegenheid om Justin Kluivert en Guus Til te laten debuteren.