Dagblad010 | Oranje-honkballers winnen poule

Oranje-honkballers winnen poule

mainImage
Ademar Rifaela

door Chris Mast

Het heeft even geduurd maar de Nederlandse honkballers op het Europees kampioenschap komen op stoom. Met een 13-4 zege op het nog ongeslagen Israel onderstreepte Oranje dat. Daarmee eindigde Nederland als eerste in poule A.

Tot de zevende inning was er sprake van een gelijkopgaande strijd, maar in die slagbeurt nam Nederland afstand. Drie Nederlandse homeruns sloegen het gat. Ademar Rifaela was één van de drie, eerder in de wedstrijd had hij ook al de bal over het hek van het rechtsveld - zijn favoriete locatie - getild. Zijn totaal in twee dagen komt daarmee op vijf. De andere Nederlandse homeruns waren van Hendrik Clementina en Kalian Sams.

Vrijdag treft Nederland België, de nummer vier van de andere poule. Onze zuiderburen wonnen tot nu toe twee wedstrijden. Te weten van Oostenrijk (5-1) en Kroatië (9-6), maar ze waren kansloos tegen Spanje (13-5), Frankrijk (12-2) en Italië (11-4).

Op de Nederlandse heuvel starttte good-old Rob Cordemans. Hij liep in de tweede inning tegen een 2-0 achterstand aan, toen Danny Valencia (goed voor 96 homeruns in de Major League in acht verschillende teams) de bal over het buitenveldhek in Bonn deponeerde. Valencia heeft sinds deze maand een Israëlisch paspoort.

Cordemans werd na vier innings afgelost door Mike Bolsenbroek, die twee innings gooide, waarna ook nog Juan Carlos Sulbaran (één ining) en Tom Stuifbergen voor twee innings de heuvel beklommen.

Regen; geen clubhuis

Ook in deze wedstrijd viel de regen gestaag, daarmee is het al de derde toernooidag, die door de weersomstandigheden, wordt getroffen. Geen pleziertje voor de toeschouwers, die hun heil niet kunnen zoeken in een kantine of clubhuis. Omdat de meeste zitjes achter het eerste en derde honk uit niets anders bestaan dan een betonnen tribune zonder enig comfort, hebben ze het toch al moeilijk.

Slordig waren de Nederlandse honklopers als ze in de buurt van het derde honk kwamen. Zowel Calten Daal als Ademar Rifaela sneuvelden daar. Dat dat zonder consequentie bleef, kwam door de aanvallende Nederlandse power. Maar het flegmatieke Nederlandse spel, dat onoverwinnelijkheid uitstraalt, is niet zonder gevaren.

Na de wedstrijd tegen Israël haalde Oranje ook nog de overgebleven inning uit de wedstrijd tegen Groot-Brittannië van afgelopen zaterdag in. Beide ploegen maakten geen punten, waardoor de eindstand definitief 10-2 in het voordeel van Nederland werd.