mainImage

Oud-bondscoach Pauw beschuldigt KNVB-official van verkrachting

Vera Pauw.
2 juli 2022, 09:44 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

Voormalig bondscoach Vera Pauw heeft gezegd dat ze op jonge leeftijd is verkracht door een functionaris van de voetbalbond KNVB. Ook beschuldigt ze voetbalbond KNVB er in NRC van dat die in het verleden onvoldoende heeft gehandeld op meldingen van haar over seksueel misbruik door de jaren heen.

De 59-jarige voormalig international en coach zegt dat ze jarenlang is tegengewerkt door de bond. "Het was gepland vernederingsbeleid", zegt ze in de krant.

Een vertrouwelijk rapport van een extern onderzoeksbureau dat de KNVB op verzoek van Pauw heeft laten uitvoeren door hoogleraar Marjan Olfers stelt dat de bond "onvoldoende alert" heeft gereageerd op meldingen van Pauw over "seksueel misbruik". Pauw heeft in juni alsnog aangifte gedaan van verkrachting die volgens haar 35 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Niet-erkenning

Ook stelt het rapport dat er "onvoldoende waardering en niet-erkenning door de KNVB" is van haar prestaties en haar bijdrage aan de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal, schrijft Olfers, hoogleraar sport en recht. De verstandhouding tussen Pauw en de bond is al jaren ernstig verstoord.

Omdat de KNVB niet voldeed aan de door Pauw verzochte deadline van publicatie van het rapport van 12 juni, heeft de voormalig bondscoach zich tot NRC gewend. "Ik wil erkenning voor het leed dat me is aangedaan", zegt ze in de krant.

Pauw zegt zelf in haar net geplaatste verklaring op Twitter dat ze in de afgelopen jaren meerdere keren heeft geprobeerd haar zaak op een eerlijke en juiste manier behandeld te krijgen bij de voetbalbond, maar zonder resultaat. "Sommige mensen willen mijn verkrachtingszaak en incidenten van seksueel misbruik liever stil houden dan me steun bieden door dit verhaal openbaar te maken. Ik kan niet langer blijven zwijgen."

 


Door: ANP | Foto: ANP