Oud Feyenoord-keeper Henk Bijl 95 jaar

28 March 2020, 23:47 uur
Sport
mainImage
Ga-het-na/Anefo
Henk Bijl als doelman in Feyenoord (1948)

Oud Feyenoord-doelman Henk van der Bijl is 95 jaar geworden en daarmee de oudste nog levende eerste elftalspeler van na de oorlog. Hij debuteerde op 21-jarige leeftijd in september 1946 in een elftal met de internationals Arie de Vroet en Bas Paauwe en de legendarische clublinksbuiten Jan Linssen. Zijn naam werd door supporters en in de dagbladen ingekort tot Henk Bijl.

Henk Bijl, die nog altijd de wedstrijden van het eerste elftal bijwoont, is in Rotterdam ook een bekende zakenman geweest. Hij had een kledingzaak en was tot op hoge leeftijd horecaman. Zijn eetcafé Penny Pean aan de Meent is nog altijd familiebezit.

Kort na de oorlog moest Bijl in de goal van Feyenoord nog concurreren met Jen Vlietstra. Maar toen de laatste sportjournalist werd bij Het Vrije Volk kreeg Bijl tot 1957 het rijk in De Kuip alleen. Wel was hij vaak geblesseerd. Om de zoveel wedstrijden schoot zijn arm uit de kom. Wim Onderstal was dan zijn vervanger. In 1958 kocht Feyenoord tenslotte van Ajax Eddie Pieters Graafland.