Oud-Spartaan Houssin Bezzai in dienst van KNVB

22 June 2020, 10:56 uur
Sport
mainImage
Houssin Bezzai (links) gaat uit zijn dak als speler van Ter Leede tegen Scheveningen

Oud-Spartaan Houssin Bezzai is bij de KNVB aangesteld als programmamanager racisme en discriminatie. Opvallend is dat het dienstverband van de voormalige voetballer van Sparta en TOP Oss al op 1 maart van dit jaar is ingegaan. De KNVB maakte zijn aantreden in Zeist om "praktische redenen" echter pas zondag bekend. ,,Het kwam zo uit", laat een woordvoerder van de voetbalbond het AD weten.

De benoeming van Bezzai komt voort uit het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie, getiteld 'Ons voetbal is van iedereen', dat op 8 februari werd gelanceerd. Het kabinet heeft hiervoor de komende drie jaar 14 miljoen euro beschikbaar gesteld. ,,Het plan wordt al uitgevoerd, al merken de mensen er nog niet zoveel van, omdat er nu nog niet wordt gevoetbald", aldus een KNVB-zegsman.

Directe aanleiding voor het opstellen van het plan was een incident in november tijdens de wedstrijd FC Den Bosch tegen Excelsior in de eerste divisie, waarin Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira tijdens dat duel door bezoekers racistisch werd bejegend. ,,Om praktische reden wilden wij de bekendmaking van de aanstelling van Houssin Bezzai wat later doen, samen met enkele andere zaken rondom het aanvalsplan", liet een KNVB-woordvoerder weten. ,,De NOS vroeg echter onlangs om een update van dat plan in verband met een themaprogramma over racisme en voetbal dat deze zondagavond wordt uitgezonden. We dachten toen: we laten Houssin dat vertellen in de tv-uitzending. Hij is als programmamanager immers ook onderdeel van het plan."

Houssin Bezzai (41) werkte tijdens en na zijn voetballoopbaan aan diverse maatschappelijke projecten. ,,Toen ik werd benaderd voor deze functie, ben ik gelijk in het diepe gesprongen", liet de geboren Marokkaan weten. ,,De gebeurtenissen bij FC Den Bosch - Excelsior waren voor mij heel herkenbaar. Tegen Ahmad Mendes Moreira werd misschien iets anders geroepen dan vroeger tegen mij, maar ook toen was het te vaak raak. Nu kan ik zelf een bijdrage leveren in de strijd tegen racisme en discriminatie in de voetballerij."

Het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in amateurvoetbal en betaald voetbal bevat ruim twintig onderdelen, verdeeld over drie hoofdpunten: voorkomen, signaleren en sanctioneren. "We kunnen het verleden helaas niet veranderen, maar we kunnen wel werken aan de toekomst", zegt Bezzai. "Niet vanuit de slachtofferrol, maar vanuit kracht. Door te luisteren, de dialoog aan te gaan en samen te werken, moeten we met z'n allen tot oplossingen komen. Dit aanvalsplan vormt daarvoor het startschot."