Overleden wereldrecordhouder marathon Kiptum zou in Rotterdam meedoen

12 February 2024, 10:09 uur
Sport
mainImage
ANP
Kelvin Kiptum.

De Keniaanse marathonloper Kelvin Kiptum is op 24-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Keniaanse minister van Sport bevestigd tegenover persbureau Reuters. Wereldrecordhouder Kiptum kwam om bij een verkeersongeluk. Volgens Keniaanse media overleefde ook zijn coach Gervais Hakizimana het ongeluk niet. Een derde inzittende van de auto raakte gewond en wordt behandeld in een ziekenhuis. Kiptum zou dit jaar meedoen aan de Rotterdam Marathon met als doel om onder de twee uur te lopen.

Het drietal was dit weekeinde onderweg van Kaptaget naar Eldoret in het westen van Kenia. Kiptum was de bestuurder van de auto, die door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en tot stilstand kwam tegen een boom. De atleet en zijn Rwandese coach overleden ter plekke. De vrouw die met hen reisde, liep volgens een politiewoordvoerder zware verwondingen op. Haar precieze toestand is niet duidelijk.

Kiptum verbrak in oktober in Chicago het wereldrecord op de marathon. Hij liep een tijd van 2.00.35. De atleet kondigde in november aan mee te doen aan de marathon van Rotterdam in april 2024. Kiptum laat twee kinderen achter.

Voorzitter Sebastian Coe van World Athletics bracht namens de wereldwijde atletiekbond zijn condoleances over aan vrienden, familie, team- en landgenoten van Hakizimana en Kiptum. Hij zei geschokt en verdrietig te zijn en noemt de marathonloper in een verklaring "een ongelooflijke atleet die iets ongelooflijks nalaat". "We zullen hem ontzettend missen", aldus Coe.