Patrick Joosten onderscheidt zich tegen RKC: 0-1

22 February 2020, 00:04 uur
Bart Vriends (tulband) kan zijn geluk niet op

door Piet Ocks

Eindelijk speelde Sparta eens niet de Barmhartige Samaritaan, zoals het wel vaker deed bij ploegen die of in degradatienood verkeerden of wekenlang geen overwinning hadden behaald. Bij RKC toonde Sparta geen mededogen, al bleef de zege in Waalwijk beperkt: 0-1.

Patrick Joosten, huurling van FC Utrecht, werd met zijn treffer de gevierde man bij Sparta. De tot centrumspits gebombardeerde linksbuiten maakte met zijn fraaie acties een prima indruk in Waalwijk. Al had hij in de 32ste minuut het nodige geluk, nadat hij zich vanaf links met een goede beweging van zijn tegenstander had ontdaan, waarna zijn inzet via RKC-verdediger Daan Rienstra doel trof (0-1).

Het bleef bij slechts 0-1, omdat Sparta in de eerste helft verzuimde de talrijke mogelijkheden te verzilveren. Al na vijf minuten had Deroy Duarte de scote kunnen openen, maar hij stuitte op doelman Etienne Vaessen, waarna Patrick Joosten te hoog mikte. En ook had Joosten uit een voorzet van Mo Rayhi moeten scoren en zo kreeg ook Rayhi nog een opgelegde kans, waarna Abdou Harroui op de RKC-doelman stuitte.

''We speelden een goede eerste helft,'' mocht trainer Henk Fraser dan ook concluderen. ''In die periode hadden we zeker met 3-0 voor moeten staan, maar weer hadden we te veel kansen nodig om tot scoren te komen. En dat wijt ik toch aan een gebrek aan kwaliteit.''

Na rust werd Sparta nog amper gevaarlijk en mocht Sparta van geluk spreken dat Mario Bilate alleen voor Ariel Harush op de doelman schoot. Het sein voor Henk Fraser om meer zekerheid in te bouwen. Met Dirk Abels en Bryan Smeets (voor Laros Duarte en Mo Rayhi) mikte hij op een vesterkte defensie en meer balbezit, waarmee verder gevaar bij voorbaat werd afgewend.

Opwinding was er later over een vermeende handsbal van de met pijnstillers spelende Adil Auassar in het strafschopgebied. Voor Mario Bilate een duidelijke strafschop (''Ik zag het duidelijk en dat had de VAR ook moeten zien''), Auassar hield zich op de vlakte, mede omdat scheidsrechter Joey Kooij evenmin hands had geconstateerd.

Al met al zette Sparta een flinke stap in de richting van lijfsbehoud met de behaalde dertig punten en klimt daarmee (tijdelijk?) op naar de negende plaats.

Opstelling Sparta: Harush, Fortes, Vriends, Mattheij, Faye; Harroui, L. Duarte (85. Abels), Auassar, D. Duarte; Joosten (82. Piroe), Rayhi (73. Smeets).