Periodetitel ofwel poedelprijs voor Sparta

27 October 2018, 01:30 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Piet Ocks

Het was slechts een poedelprijs, die Sparta vrijdagavond won na de moeizame zege (3-2) op Telstar. Maar de vreugde was er echter niet minder om op Het Kasteel, waar de titel eerste periodekampioen uitbundig werd gevierd.
Het leverde Sparta niet alleen het bronzen kampioenschild op, maar ook de daaraan verbonden geldprijs van 75.000 Euro. En de zekerheid van deelname aan de nacompetitie, al blijft het doel om rechtstreekse promotie af te dwingen in de vorm van het kampioenschap.

Het leek van een leien dakje te gaan, nadat invaller Thomas Verhaar (voor de geblesseerde Bart Vriends al na 16 minuten) een hoekschop tot twee keer toe uitgemeten op het hoofd van Lars Veldwijk had gelegd (2-0). Sparta kwam nauwelijks in de problemen en domineerde, maar vergat de de score verder uit zou breiden.

Na rust kreeg Mohamed Rayhi al snel een grote kans op de 3-0, maar hij stuitte op doelman Wesley Zonneveld. Terell Ondaan zou vervolgens de bezoekers uit het niets dichterbij brengen (2-1) en Dylan Mertens tekende zelfs voor de 2-2. Waarna de schrik om het hart sloeg bij Sparta, ook omdat Telstar domineerde in die fase. De als linksbuiten gestarte Royston Drenthe, die na de vervanging van Vriends op zijn vertrouwde positie als linksback was teruggehaald, kon zich niet meer onderscheiden, terwijl Sparta meer aan achter- dan vooruit voetballen toekwam.

Het was aan invaller Halil Dervisoglu (voor Abdou Harroui) te danken, dat Sparta uiteindelijk de 3-2 zege kon behalen, nadat doelman Wesley Zonneveld tot twee keer toe had kunnen voorkomen dat Thomas Verhaar, die eerst de paal en daarna de lat had geraakt, Sparta opnieuw op voorsprong zette.

Dat Sparta het na rust zo lastig kreeg, was in de ogen van Fraser onnodig geweest. "Zeker als je kijkt naar de beginfase en de eerste helft, dan hebben we het onszelf zo onnodig moeilijk gemaakt. Ik vond dat wij de bovenliggende partij waren, eigenlijk moet je het dan uitbreiden. Zelfs na rust, bij de kans van Mohamed Rayhi, moet het gewoon 3-0 zijn. Als je die maakt kan je zo uitlopen naar 4-0 of 5-0. Nu gebeurde het tegenovergestelde en had je zelfs nog kunnen verliezen."

''Het is verboden het veld na afloop te betreden. Sparta riskeert een wedstrijd zonder publiek,'' riep de speaker nog om, nadat de periodetitel veilig was. Het publiek hield zich er keurig aan, waardoor voorzitter Rob Westerhof onder luid applaus het bronzen kampioenschild aan aanvoerder Lars Veldwijk kon overhandigen.

Opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela, Wuytens, Vriends (16. Verhaar), Auassar, Harroui (73. Dervisoglu), Duarte, Rayhi; Veldwijk, Drenthe .