Pijnlijke nederlaag Oranje tegen Curaçao

14 July 2019, 22:55 uur
Sport
mainImage
RTV Rijnmond
Curaçao gaat het besissende derde punt scoren

door Chris Mast

Na de pijnlijke 3-2 nederlaag van het Nederlands honkbalteam op het World Port Tournament zal Oranje alle zeilen bij moeten zetten om niet in de achterhoede te eindigen. Dinsdagavond tegen Taiwan is de laatste poulewedstrijd. Daarin kan Nederland pogen de balans van éénmaal winst en twee maal verlies in evenwicht te brengen.

De 3-2 op zondagmiddag betekende het tweede verlies binnen 24 uur. Maar er was een groot verschil met de 5-0 nederlaag tegen het kwalitatief sterke Team USA. Nu gooide Oranje in de tweede helft van de achtste inning de eigen glazen in. Bij een stand van 2-2, een tie-break leek in het verschiet, misgooide catcher Rodney Daal zich op het derde honk bij een steelpoging van een Curaçaose honkloper. De bal verdween buiten bereik van derde honkman Dwayne Kemp in het linksveld en de weg naar de thuisplaat en de 3-2 voorsprong voor de eilandbewoners lag daarmee open.

De achtste inning had trouwens al eerder spektakel geboden, want in de eerste helft was Oranje goed teruggekomen van de in de zesde inning opgelopen 2-0 achterstand.

Rake klappen van Engelhardt en Boekhoudt hadden de achterstand genivelleerd (2-2), maar bij een verre klap in het midveld van pinch-hitter Halman verslikte Boekhoudt zich in zijn poging na de vangbal vanaf het derde honk de thuisplaat te bereiken, waarmee Curaçao in de winning mood raakte.

Startend werper voor Nederland was good-old Rob Cordemans die het ruim vijf innings volhield, daarna verschenen Kelly en Stuifbergen op de plaat. Gezamenlijk kregen ze zes hits tegen, de Nederlandse slagmensen kwamen tot het schamele aantal van vier hits, wel beter dan de twee tegen Team USA, maar daarmee is dan ook alles gezegd.