Pim Verbeek: altijd ingetogen en bescheiden

28 November 2019, 13:42 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Pim Verbeek tijdens zijn Australische periode

door Piet Ocks

De uit een rasechte Sparta-familie afkomstige Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. De voormalige middenvelder, die evenals zijn vader Koos en broer Robert, al op jonge (25-jaar) leeftijd werd afgekeurd voor betaald voetbal vanwege zwakke knieën, was sinds februari van dit jaar terug bij zijn geliefde Sparta als bestuurslid technische zaken. In deze periode heeft hij zich, ondanks zijn broze gezondheid, met volledige toewijding ingezet om Sparta op technisch gebied te ondersteunen.

Na zijn korte spelersloopbaan begon Verbeek bij DS’79 aan zijn trainerscarrière als assistent bij de eerstedivisieclub. Zijn eerste klus als hoofdtrainer volgde in 1987 bij De Graafschap. Feyenoord werd de tweede in de meest rumoerige periode in De Kuip toen boze supporters het veld opkwamen en hij van hoofdtrainer assistent werd onder de snel gecontracteerde (en eveneens dit jaar overleden) trainer Gunder Bengtsson. Later was Verbeek trainer van FC Wageningen, FC Groningen, Fortuna Sittard, Omiya Ardija (Japan), Kyoto Sanga en de Nederlandse Antillen. 

De altijd ingetogen, bescheiden en zelden met stemverheffing sprekende Verbeek, was aan het begin van dit kalenderjaar nog actief als bondscoach van Oman, maar legde zijn werkzaamheden neer vanwege zijn al enkele jaren sluimerende ziekte.

Pim Verbeek, wiens vader Koos na diens actieve carrière jarenlang als scout en administrateur op Het Kasteel werkzaam was, kwam afgelopen januari terug uit Oman, waar hij een succesvolle periode als bondscoach afsloot.

In het Verre Oosten bouwde Verbeek aan zijn internationale carrière. Tijdens de WK's van 2002 en 2006 was hij assistent-bondscoach van Zuid-Korea onder Guus Hiddink en Dick Advocaat. In december 2007 werd Verbeek bondscoach van Australië. Daar volgde hij Guus Hiddink op die bij de Russische voetbalbond aan de slag ging. Hij plaatste zich met de ‘Aussies’ voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

Van 2010 tot 2014 was Verbeek technisch directeur bij de Marokkaanse voetbalbond, waarbij hij zich voornamelijk toelegde op de ontwikkeling van het jeugdbeleid en het coachen van het Olympisch elftal. Daarna was hij nog werkzaam bij de bond van Oman, voordat hij abrupt een punt achter zijn trainerscarrière moest zetten, nadat bij hem kanker was geconstateerd. Verbeek trad terug uit de voetballerij om zich volledig op zijn herstel te richten.

Dat herstel vorderde gestaag, zodat hij na verloop van tijd voldoende kracht had om bij Sparta aan de slag te gaan als bestuurslid technische zaken. Die functie legde hij al snel neer, omdat toenmalig hoofdtrainer Alex Pastoor niet open stond voor een samenwerking met hem.
Verbeek trok daarom in december 2016 het trainingspak weer aan en werd aangesteld als bondscoach van Oman. Met dat land won hij een jaar later de Golf Cup of Nations.

Na zijn vertrek bleef hij ook gedurende zijn verblijf in het buitenland achter de schermen betrokken bij de Kasteelclub. Dat tekende het karakter van Pim Verbeek, die zelf drie seizoenen in de eredivisie uitkwam als speler van Sparta.
Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader Koos, die deel uitmaakte van het elftal dat landskampioen werd in 1959. Ook broer Robert speelde vier seizoenen in de eredivisie met Sparta. Hij traint nu de amateurs van Sparta.

Als eerbetoon speelt Sparta zaterdag in de uitwedstrijd tegen Willem II met rouwbanden. Ook Jong Sparta en Onder 19, het hoogste jeugdelftal, spelen zaterdag met rouwbanden ter nagedachtenis aan Pim Verbeek.