Pogacar na lange solo wereldkampioen; brons voor Mathieu van der Poel

29 September 2024, 17:36 uur
Sport
mainImage
ANP

Tadej Pogacar is in het Zwitserse Zürich wereldkampioen wielrennen op de weg geworden. Dat deed de Sloveen op overtuigende wijze met een aanval uit het peloton op ruim 100 kilometer van de finish. Nadat hij zich eerst bij een kopgroep had gevoegd, reed hij de laatste 50 kilometer alleen voorop. In de slotfase werd het toch nog spannend met achtervolgers die steeds dichterbij kwamen.

Van hen pakte de Australiër Ben O'Connor het zilver, het brons ging naar Mathieu van der Poel. Pogacar won eerder dit jaar al de Giro d'Italia en de Tour de France. De 26-jarige Sloveen is de opvolger van Van der Poel, die vorig jaar in Glasgow de wereldtitel veroverde.

Een kopgroep van zes met de afscheidnemende Duitser Simon Geschke begon na een aanloop aan de zeven lokale ronden. In de derde daarvan reed op de Witikon, de langste klim op het parcours, onder impuls van de Australiër Jay Vine een tiental renners weg uit het peloton. Met Jan Tratnik had Pogacar een man vooruit.

Aansluiting

Kort na het ingaan van de vierde ronde, met nog ruim 100 kilometer te rijden, sloot het tiental aan bij de zes koplopers. Het peloton volgde op iets meer dan drie minuten, maar met name door de Slovenen werd het gat snel kleiner. Pogacar versnelde een eerste keer, alleen Andrea Bagioli kon de topfavoriet volgen. Toen de Italiaan moest lossen kwam Tratnik, afgezakt uit de kopgroep, zijn kopman bijstaan.

Pogacar vond nog voor het ingaan van de op twee na laatste ronde de aansluiting met de koplopers. Hij versnelde op de Bergstrasse, de eerste klim na de finishpassage, en kreeg de Fransman Pavel Sivakov mee, normaal zijn ploeggenoot bij UAE Team Emirates. Het peloton achterhaalde de ene na de andere koploper. Op het laatste klimmetje voor de finishpassage versnelde Van der Poel. De groep met ook de Belgische favoriet Remco Evenepoel dunde verder uit.

Alleen verder

In de voorlaatste ronde, opnieuw op de Bergstrasse en met nog 50 kilometer te gaan, ging de Sloveen alleen verder. Achter hem kwam Van der Poel langzaam opzetten. De titelverdediger wist de Ier Ben Healy en de Let Toms Skujins ook nog voor zich en kreeg onder anderen Evenepoel mee.

Bij het ingaan van de slotronde had Pogacar een voorsprong van een minuut op Healy en Skujins en een kleine anderhalve minuut op de groep Van der Poel. Die groepen kwamen samen en nog even tot op 40 seconden van de leider. Maar voor het zevental ging het uiteindelijk slechts om zilver.
 

 


Door: ANP