Rotterdammer Wijnaldum pakt met de Reds de titel

26 June 2020, 00:21 uur
Sport
mainImage
ANP
Wijnaldum (links) en Van Dijk (rechts)

De Rotterdammer Georginio Wijnaldum is met Liverpool kampioen van Engeland geworden. Het elftal van de Duitse trainer Jürgen Klopp. met verder de Oranje-speler Virgil van Dijk, behaalde de titel donderdag zonder zelf te spelen. Achtervolger Manchester City verloor met 2-1 bij Chelsea en kan Liverpool, met nog zeven speelronden te gaan, niet meer inhalen. Liverpool heeft 86 punten en Manchester City 63.

Het is voor Liverpool de eerste landstitel sinds 1990 en de negentiende in totaal. Het zal nog een tijd duren voordat de supporters groot feest kunnen vieren. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus blijven de voetbalstadions voorlopig leeg en ook een huldiging zit er voorlopig nog niet in.

Liverpool had de titel ruim drie maanden terug al bijna binnen. Na de thuiszege op Bournemouth op 7 maart (2-1) kwam Liverpool in de competitie echter een tijd niet meer in actie. Na de noodgedwongen lange break hervatte de kampioen de competitie met een gelijkspel tegen stadgenoot Everton (0-0), woensdag gevolgd door een zege van 4-0 op Crystal Palace.

Liverpool had de titel anders volgende week donderdag op eigen kracht in de uitwedstrijd tegen Manchester City kunnen halen.

Na de landstitel van 1990 was Liverpool in Europese toernooien en Engelse bekertoernooien nog wel succesvol. Zo won de club in 2005 en 2019 de Champions League. In 2019 pakte Liverpool ook de wereldbeker voor clubteams.

Christian Pulisic bracht Chelsea donderdag in de 36e minuut op voorsprong. De Amerikaanse aanvaller profiteerde op eigen helft van knullig balverlies bij City. Na een lange sprint, met daarbij één goede passeeractie, schoot Pulisic de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied achter doelman Ederson.

Kevin De Bruyne maakte vrij vroeg in de tweede helft gelijk. De Belgische spelmaker schoot de bal uit een vrije trap schitterend in het doel. De winnende treffer kwam in de 78e minuut op naam van Willian. De Braziliaan benutte een strafschop, die Chelsea kreeg omdat Fernandinho, aanvoerder van Manchester City, hands maakte op de doellijn. Fernandinho kreeg daarvoor rood.

Manchester City heeft ondanks het verlies de tweede plaats nog stevig in handen. Nummer drie Leicester City heeft acht punten minder.