Schaatsgoud op 500 meter voor Gao, Nederlanders naast podium

12 February 2022, 11:16 uur
Sport
mainImage
ANP
Tingyu Gao.

Schaatser Tingyu Gao heeft China bij de Olympische Spelen een gouden medaille bezorgd op de 500 meter. De sprinter zette in Beijing met 34,32 seconden een olympisch record neer. Gao behaalde vier jaar geleden bij de Spelen van Pyeongchang al brons.

De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu eindigde in 34,39 als tweede en won zo, net als in 2018, zilver. Het brons ging ook naar een Aziaat, namelijk de Japanner Wataru Morishige (34,49). Titelverdediger Havard Lorentzen uit Noorwegen kwam niet verder dan de vijftiende positie.

China won op de Spelen nog nooit een gouden medaille bij het langebaanschaatsen bij de mannen.

De drie Nederlandse deelnemers speelden geen rol van betekenis. Debutant Merijn Scheperkamp, eind december winnaar van de kortste afstand bij het olympisch kwalificatietoernooi, deed het met 34,73 het beste. De rijder van Jumbo-Visma eindigde daarmee als twaalfde. Kai Verbij werd veertiende (34,87) en Thomas Krol (35,06) achttiende.

Het is de tweede keer op rij dat de Oranje-rijders bij de Spelen een bijrol spelen op de 500 meter. Ronald Mulder werd vier jaar terug zevende, Verbij negende en Jan Smeekens tiende. Bij Sotsji 2014 was het podium van de olympische schaatssprint met Michel Mulder, Smeekens en Ronald Mulder nog volledig Oranje gekleurd.


Door: ANP