Sparta: met hangen en wurgen

21 September 2024, 21:28 uur
ANP

Met angst en beven moet Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk de slotfase van Sparta in Waalwijk hebben gadegeslagen. Met hangen en wurgen hield zijn ploeg de 1-2 overeind tegen RKC, waarmee het zure verlies van een week eerder tegen Go Ahead enigszins werd weggepoetst.

‘’Tot nul-twee was er niets aan de hand,’’ mocht Sparta’s trainer later constateren. Pas na de een-twee kwamen we nog in de problemen, toen RKC alles-of-niets ging spelen, terwijl we eerder al drie-nul hadden moeten maken. Daardoor werd de slotfase hectisch, maar ik ben blij dat we de nederlaag van vorige week recht hebben kunnen zetten.’’

Al na vijf minuten was het even schrikken voor Sparta, toen Arno Verschueren en Tobias Lauritsen het hun hoofd met elkaar in botsing kwamen.  Ondanks een flink ‘ei’ op het hoofd van Verschueren en een pijnlijke plek op het hoofd van Lauritsen konden beide aanvallers verder. En konden zij na 32 minuten mede de 0-1 vieren van Mohamed Nassoh, die een goede voorzet van Camiel Neghli met een strak schot afrondde en zijn eerste eredivisie-doelpunt kon bejubelen.  ‘’Dat was een mooi moment,’’ glunderde de man van de wedstrijd later, die inderdaad Sparta’s gevaarlijkste aanvaller was, ondanks de voor hem vreemde positie als hangende linkerspits.Tot meer kwam Sparta niet in de eerste helft op een goede poging van Camiel Neghli in de 42e minuut na. RKC-doelman Jeroen Houwen kon de inzet met beide vuisten te keren.

Met Julian Baas voor Joshua Kitolano na rust stond doelman Nick Olij na 55 minuten aan de basis van de 0-2. Zijn verre uittrap werd doorgekopt door Tobias Lauritsen, waarna Nassoh de vrijstaande Camiel Neghli vond, die met zijn linkerbeen de bal via onderkant lat in de bovenhoek joeg.

Voor even kon Sparta opgelucht ademhalen. Tot de 66stee minuut, waarin Richamel Margareth een voorzet van Godfried Roemeratoe tot 1-2 kon verlengen. Waarna RKC op jacht ging naar de gelijkmaker. Maar het was Nick Olij, die voor Sparta in de slotfase de drie punten redde. ‘’Ik ben blij dat ze de nederlaag van vorige week hebben rechtgezet,’’ sprak Jeroen Rijsdijk opgelucht. ‘’We hebben nu al meer punten dan vorig seizoen na zes wedstrijden.’’

Dat kon Henk Fraser niet zeggen. De trainer van RKC, hekkensluiter zonder punten na zes wedstrijden, vond dat zijn ploeg zeker een gelijkspel had verdiend. ‘’We hebben veerkracht getoond, maar het heeft niet opgeleverd waarop we hadden gehoopt. Maar ik geloof in mijn spelers. De ploeg was strijdbaar. Daar hou ik me aan vast.’’